Ізраїльська атака по Бейруту стала найбільшою від початку війни, кажуть свідки

Фото: Дим поблизу аеропорту Бейрута, після авіаударів на тлі протистояння "Хезболли" та Ізраїлю, 6 жовтня 2024 року

Ізраїльська авіація завдала ударів по південному передмістю Бейрута вночі та вранці в неділю під час найінтенсивнішого бомбардування ліванської столиці відтоді, як Ізраїль різко посилив свою кампанію проти підтримуваного Іраном угруповання "Хезболла" минулого місяця.

Вночі від вибухів по всьому Бейруту було чутно гуркіт і впродовж майже 30 хвилин було видно червоні і білі спалахи.

Свідки та військові аналітики на місцевих телеканалах заявили, що це була найбільша атака Ізраїлю на Бейрут.

У неділю над містом навис сірий туман, а на південних околицях вулиці було видно руйнування, а над територією здіймався дим.

"Минулої ночі було найбільше насильство за всі попередні ночі. Навколо нас хиталися будівлі, і спочатку я подумав, що це землетрус. Були десятки ударів — ми не могли їх усіх порахувати — і звуки були оглушливими", — сказав Ханан Абдулла, жителька району Бурдж аль-Бараджне в південному передмісті Бейрута.

На відео, опублікованих в соціальних мережах, які Reuters не може перевірити, видно свіжі пошкодження шосе, що пролягає від аеропорту Бейрута через його південне передмістя до центру міста.

Ізраїль заявив, що його військово-повітряні сили "провели серію цілеспрямованих ударів по ряду об'єктів зберігання зброї та об'єктів терористичної інфраструктури, що належать терористичній організації "Хезболла" в районі Бейрута".

Ліванська влада поки не повідомила, у що влучили ракети або яку шкоду вони завдали.

Інтенсивне бомбардування цими вихідними передує річниці нападу 7 жовтня палестинського бойового угруповання ХАМАС на південь Ізраїлю, під час якого, згідно з ізраїльськими даними, було вбито близько 1200 людей і понад 250 взято в заручники.

Метою авіаударів Ізраїлю по Лівану та його наземного вторгнення на південь країни є ліванське збройне угруповання "Хезболла", головний союзник Ірану в регіоні.

За даними міністерства охорони здоров'я Лівану, протягом майже року бойових дій було вбито понад 2000 людей, більшість із них – за останні два тижні. У неділю міністерство повідомило, що в суботу було вбито 23 людини.

Протягом кількох днів Ізраїль бомбардував передмістя Бейрута Дахійє, убивши лідера "Хезболли" Сайєда Хасана Насраллу 27 вересня. Передмістя вважається оплотом "Хезболли", але також є домом для тисяч звичайних ліванських, палестинських і сирійських біженців.

Джерело в ліванських службах безпеки повідомило в суботу, що Хашем Сафіддін, потенційний наступник Насралли, не був на зв'язку з п'ятниці після ізраїльського авіаудару в четвер поблизу міжнародного аеропорту міста.

Ізраїль продовжує бомбити район удару, не даючи рятувальникам дістатися до нього, повідомили джерела в ліванських службах безпеки.

"Хезболла" не прокоментувала стан Сафіддіна.

Його втрата стала б ще одним ударом для групи та для Ірану. Ізраїльські удари по всьому регіону інтенсифікувались останніми тижнями, спустошили керівництво "Хезболли".

Війна в Газі

Війна Ізраїлю в Секторі Гази, розпочата після терактів 7 жовтня і спрямована на знищення ХАМАСу, іншого угруповання, яке підтримує Іран, убила майже 42 000 людей, повідомляє палестинська влада. Прибережний анклав лежить у руїнах.

Щонайменше 26 людей загинули та ще 93 отримали поранення під час авіаударів ізраїльської авіації по мечеті та школі, де перебували переміщені особи в Секторі Гази, повідомили в урядовій медіаслужбі Гази. Ізраїльські військові заявили, що завдали "точних ударів по терористах ХАМАСу".

"Хезболла" почала ракетний обстріл Ізраїлю через день після терактів 7 жовтня та після того, як Ізраїль почав бомбити Газу, заявивши, що діє на знак солідарності з палестинським угрупованням.

Протягом кількох місяців між Ізраїлем і "Хезболлою" тривала транскордонна стрілянина, але до недавньої ескалації в основному обмежувалась ізраїльсько-ліванською прикордонною територією.

Ізраїль стверджує, що минулого місяця активізував атаку на "Хезболлу", щоб забезпечити безпечне повернення десятків тисяч громадян до домівок на півночі Ізраїлю, які зазнали бомбардування угруповання з 8 жовтня минулого року.

Ізраїльська влада заявила в суботу, що на даний момент на півдні Лівану було вбито дев'ять ізраїльських солдатів.

На півночі Ізраїлю в неділю пролунали сирени повітряної тривоги, і ізраїльські військові заявили, що перехопили ракети, випущені з території Лівану.

Іран дав зрозуміти, що не хоче безпосередньої війни з Ізраїлем, але час від часу дає відповідь на ізраїльські атаки. У вівторок він випустив по Ізраїлю шквал балістичних ракет, які завдали незначної шкоди.

Ізраїль зважує варіанти своєї відповіді.