Україна підписала безпекову угоду з Люксембургом

"Кордони не можна змінити силою", - заявив прем’єр-міністр Люксембурга Люк Фріден під час підписання безпекової угоди з Україною. 10 липня 2024р. REUTERS/Elizabeth Franz

Україна та Люксембург на полях саміту НАТО у Вашингтоні підписали безпекову угоду.

"Наша мета – гарантувати безпеку, верховенство права та свободу в Європі. Кордони не можна змінити силою", – заявив прем'єр-міністр Люк Фріден.

"Люксембург продовжуватиме надавати військову допомогу Україні й буде надалі підтримувати захист життя наших людей. Угода зосереджена на політичній та ціннісній взаємодії між нашими країнами", – повідомив президент України Володимир Зеленський у мережі Х.

Він також нагадав, що Люксембург підтримує санкції проти Росії та вступ України в ЄС і НАТО, а також допомагатиме захисту та відновленню української культурної спадщини.

Зеленський подякував Люксембургу "за вибір на користь справедливості й миру".

Раніше у Варшаві Володимир Зеленський також підписав угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Польщею. Цією угодою Польща зобов'язалася продовжувати підтримувати Україну протягом десяти років дії документа.

Як наголосив під час саміту держсекретар США Ентоні Блінкен, нещодавно підписані Україною понад 20 безпекових угод, у тому числі із США, означають, що ці країни зобов'язалися на довгострокову перспективу допомогти Україні збудувати оборонну спроможність, що дасть їй можливість стримувати Росію.

Дивіться також: Україна та Польща уклали безпекову угоду. Про деталі повідомили в Офісі президента України