Вшанування пам’яті ветеранів Vs поширення російських наративів: Як активісти у Нью-Йорку борються з російською пропагандою

Цього року організатори акції, відомої як "безсмертний полк", у Нью-Йорку відмовилися від старої назви та використовували підпис "герой Другої світової"

Напередодні чергової річниці перемоги у Другій світовій війні в Нью-Йорку представники організації "Російська молодь Америки" провели ходу, відому, як "безсмертний полк".

Понад 50 учасників пройшли по Бруклінському мосту до Бруклінського воєнного меморіалу, тримаючи у руках портрети своїх родичів, які воювали або загинули у Другій світовій війні.

Під тиском української громади, учасники відмовилися від радянської та російської символіки та назвали ходу герої Другої світової. Саму ж акцію вони називають аполітичною та говорять, що це виключно вшануванням пам’яті ветеранів Другої світової.

З цим категорично не погоджується ані українські місцеві активісти, ані представники російської опозиції. Тому російська місцева опозиція провела поруч свою контракцію з плакатами "стоп Рашизм, стоп фашизм" та закликами "ні війні".

Через протест української громади, який був надісланий до мерії Нью-Йорка, організаторам ходи довелося перероблювати портрети, адже на них не мало бути жодної символіки

Історія руху "Безсмертний полк" у Нью-Йорку розпочалася у 2015-му році, коли представники організації "Російська молодь Америки" провели першу акцію. Тоді вони використовували радянську та російську символіку та прапори. З самого початку ініціатором та організатором руху значився Ігор Кочан, президент об’єднання. Піку активності в Нью-Йорку проєкт досягнув у 2019 році, коли, за словами Кочана, до акції долучилося близько двох тисяч учасників.

Українська активістка Валентина Бардакова з однодумцями за діяльністю Кочана спостерігає від першої акції у 2015. Каже, від самого початку українська громада протестувала проти цього заходу, який вони вважають інструментом російської пропаганди.

Бардакова згадує, що якраз напередодні заявленої Кочаном акції була заява російського президента Владіміра Путіна про те, що перемогу досягнули лише завдяки «руському народу». "Тому ми з громадою, не лише українці, а й представники інших країн: Білорусі, Грузії, Вірменії, а також США, вийшли та провели контракцію. Адже це лицемірство використовувати перемогу і тему війни як інструмент пропаганди, розповідати людям про те, що тільки росіяни виграли й брали участь в Другій світовій війні", - пояснює вона свою позицію.

Валентина Бардакова з однодумцями за діяльністю Кочана спостерігає від першої акції у 2015. Каже, від самого початку українська громада протестувала проти цього заходу, який вони вважають інструментом російської пропаганди. 4 травня 2024-го вона знову вийшла на контракцію.

Активістка також додає, що разом з однодумцями була шокована тим, що побачили. Адже під час заходу навіть маленьких дітей переодягли у військову форму радянських часів.

Після цього акції організовувалися практично кожного року. Навіть під час Ковіду "Безсмертний полк" у Нью-Йорку проводили онлайн. За словами Бардакової, організатори почали розповсюджувати свої акції на різні американські міста та штати. Вони проводилися як на східному, так і на західному узбережжі, під час яких так само використовувалася радянська та російська символіка.

Акцію не проводили лише 2022-го. Як пояснив "Голосу Америки" Ігор Кочан, президент "Російської молоді Америки", вирішили цього не роботи, каже він, через "трагічні події, які відбувалися в Україні".

"Ми знали від деяких представників української громади, наскільки ця подія чомусь також була для них чутливою. І на той час у нас ще була назва заходу "безсмертний полк", і українська спільнота дуже реагувала на цю назву", - додав він.

Ігор Кочан. президент "Російської молоді Америки" акцію "безсмертний полк у Нью-Йорку організовує з 2015 -го року. Раніше на акції він вдягав стилізовано під радянську військову форму з георгієвською стрічкою

За його словами, від 2015-го акція мала на меті вшанування пам’яті ветеранів. Попри скандали довкола того, що учасники "безсмертного полку", зокрема в Росії, час від часу використовують несправжні фото, Кочан запевнив, що в Нью-Йорку учасники несуть фото саме своїх родичів. Що стосується радянської та російської символіки, від неї організатори, за словами Кочана, відмовилися ще у 2016-му.

Проте відео та фото з акцій після 2016-го, у тому числі у 2021-му, свідчать про те, що її учасники використовували й радянську символіку, і російські прапори, і радянську військову форму.

Саме тому, коли представники української громади дізналися про те, що Кочан знову збирає проводити свою акцію, вони надсилали кілька звернень до мерії, аби запобігти, кажуть вони, пропагандистській акції.

Під час акції цього року до неї намагався приєднатися учасник з радянським прапором та георгіївською стрічкою.

Олександр Таран – президент громадської організації "Світанок", розповів, що активісти вживали заходів, щоб аби цей захід взагалі не відбувся, або відбувся на умовах громади. "Безсмертний полк - це культурний інструмент, який Росія використовує аби просувати російські наративи у Сполучених Штатах. Ми це бачимо і протидіємо", - пояснив він.

Кочан визнав, що мерія відреагувала на звернення української громади, і що він мав перемовини з представниками мерії щодо заходу. За його словами, міська влада запросила фотографії з їхніх попередніх заходів. Також мерія повідомила, що українські активісти виступають проти назви "безсмертний полк", а також георгіївської стрічки чи будь-якої іншої символіки. "Ми запевнили їх, що не будемо використовуємо нічого з цього", - додав він.

Кочан переконує, що акція аполітична, він не бачить паралелі між акцією та російською пропагандою, а він сам – проти війни. "Я не підтримую війни. Я не підтримую жодних інших війн. Я молюся за мир як православний - вдома і на кожній літургії. Наші бабусі та дідусі боролися за мирне небо. І це те про, що я говорю всі ці роки", - заявив він.

Ольга Петрашова прийшла на марш, аби, за її словами, пронести фото свого дідуся, який пройшов усю війну.

На аполітичності акції наголошують і її учасники. Кажуть, що для них важливо вшанувати пам'ять родичів-ветеранів. Ольга Петрашова каже, що прийшла з фото свого дідуся, який пройшов усю війну. На запитання "Голосу Америки", чому цього року так мало людей каже: "Напевно, політичні якісь суперечки. Не хотілося, щоб так було".

Вікторія Дібєль також вшановувала дідуся та брата бабусі, які воювали в Балтійському морі. Вона не приховує, що для неї захід – це не тільки про пам’ять дідів. "Це про славу моєї країни. Моєю країною був Радянський союз. І це слава моєї країни. Ми це зробили. І ми це намагаємося показати усьому світу", - каже вона.

Вікторія Дібєль ще одна учасниця акції. Для неї вона не тільки про вшанування пам'яті родичів-ветеранів, але і про "славу Радянського союзу"

Олександр Запорожцев, представник нью-йоркської організації “Російська Америка за демократію в Росії”, дії Кочана не підтримує. Він каже, що коли почув про те, що Кочан знову готує акцію, вирішив з однодумцями влаштувати протест. "Ми, як організація демократичних росіян, не хочемо, щоб в США була така організація, яка раніше спонсорувалася російським путінським урядом. І ми прийшли сказати – ні війні, яку Путін веде на території України. Бо ми росіяни, ми не за Путіна, ми не хочемо цієї війни", - додав він.

Олександр Запорожцев – представник нью-йоркської організації “Російська Америка за демократію в Росії”. Каже, що прийшов з однодумцями, аби сказати: "ні війні, яку Путін веде на території України"

Таран каже, що останнім часом російська пропаганда справді активізувалася в Нью-Йорку. За останні кілька місяців вони провели кілька акцій, які пропагують російську культуру та наративи. Проте українська громада планує і далі протистояти цій пропаганді.

Дивіться також: Розвалу Росії не треба боятися, до нього потрібно готуватися – учасники конференції у Вашингтоні