Байден вирушає до Європи на економічний й кліматичний саміти

Президент США Джо Байден у четвер 28 жовтня вилітає до Європи на міжнародні зустрічі, де, як проголошує його адміністрація, Сполучені Штати й інші західні країни узгоджуватимуть намагання стимулювати міжнародну економіку на тлі пандемії COVID-19, а також намагатимуться зменшити негативний вплив людства на клімат.

Сполучені Штати і Європа йдуть на ці два саміти узгоджені і єдині щодо головних елементів глобального порядку денного.
Джейк Салліван

У п’ятницю 29 жовтня в римі запланована зустріч Байдена з Папою Франциском та з президентом Франції Еммануелем Макроном, а згодом - 30-31 жовтня він братиме участь у саміті керівників країн G20.

1-2 листопада американський президент буде в шотландському місті Ґлазґо, де відбуватиметься міжнародна кліматична конференція COP26.

Your browser doesn’t support HTML5

Президент Джо Байден вирушив до Європи. Відео

«Я би вказав, що ні Китай, ні Росія не будуть представлені на саміті на рівні лідерів, як виглядає головно через COVID-19. США та Європа там будуть, і ми будемо сповнені енергії та об’єднані. На G20, і на COP26, ми будемо проштовхувати порядок денний, формувати порядок денний...», - заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, оголошуючи президентські плани.

Москва і Пекін стримано сприймають заклики науковців та міжнародних лідерів зменшити використання викопних джерел енергії і перейти на відновлювані джерела, зокрема через те, що для Росії газ і нафта залишаються ключовими джерелами надходжень, а Китай дуже залежить від електроенергії зі спалюваного вугілля.

Дивіться також: Кліматичний саміт COP26 у Глазго: Що поставлено на кін для Землі?

Агентство Associated Press вважає, що ця «закордонна поїздка Байдена відбувається в час, коли вдома йому доводиться мати справу зі щораз більш песимістичною країною і з негативними оцінками того, як він дає раду економіці».

Президентський радник Джейк Салліван, оголошуючи європейське турне, намагався підкреслити, що дії американського президента на міжнародній арені тісно пов'язані з інтересами американців вдома.

«Ця поїздка дасть президентові можливість проштовхувати ключові пріоритети від імені американського народу. Ми побачимо наживо, що таке міжнародна політика для середнього класу», - додав радник.

Президент Байден переконує, що інвестиції в США у заходи для протидії змінам клімату також будуть стимулювати американську економіку і створюватимуть нові галузі й робочі місця.

Позиція Джо Байдена щодо клімату протилежна до позиції попередника Дональда Трампа, який припиняв участь США у Паризькій міжнародній кліматичній угоді.

Дивіться також: Гутерреш закликає лідерів зупинити глобальне потепління. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Гутерреш закликає лідерів зупинити глобальне потепління. Відео