Байден та Макрон підтримали створення фонду солідарності для України обсягом $50 мільярдів

"Протягом G7, ми сподіваємося, що всі члени G7 погодяться на фонд солідарності для України на 50 мільярдів", - сказав Макрон під час спільної пресконференції з Байденом в Парижі 8 червня.

Президенти США та Франції підтримали ініціативу, яка дозволить Україні отримати наперед кошти за рахунок доходів, що накопичуються на знерухомлені російські державні активи. Про це йдеться в "дороговказі", виданому президентами за результатами зустрічей в Парижі.

"Президенти зобов'язуються підтримати зусилля Європейського Союзу та G7 надати наперед на користь Україні кошти з доходів із знерухомлених державних російських активів відповідно до міжнародного права та наших відповідних правових систем та процесу прийняття рішень", - йдеться в документі, виданому президентом Франції Еммануелем Макроном та президентом США Джо Байденом за результатами зустрічей в Парижі 8 червня.

Пропозицію США видати Україні кредит обсягом до 50 мільярдів доларів із використанням цих активів минулого місяця обговорила з колегами по G7 міністерка фінансів США Дженет Єллен.

Тепер союзники по "Групі семи" узгоджують створення фонду солідарності для України обсягом $50 мільярдів. Відповідне оголошення може бути зроблене вже наступного тижня на саміті найбільших демократій світу.

"Протягом G7, ми сподіваємося, що всі члени G7 погодяться на фонд солідарності для України на 50 мільярдів", - сказав Макрон під час спільної пресконференції з Байденом в Парижі 8 червня.

В інтерв'ю Українській службі Голосу Америки заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо висловив сподівання, що лідери Групи семи вже 13-го червня схвалять варіант застосування заморожених російських активів, щоб "дозволити Україні отримати необхідні кошти для самозахисту".

Адеємо підтвердив: "Я вважаю, зараз ми маємо варіанти, що заслуговують на довіру, і наші лідері можуть ухвалити рішення. Але рішення – за ними. Я переконаний, що вони нададуть нам дороговказ, бо я знаю, що найважливіше – це надати Україні ресурси, необхідні для захисту, і зрештою, ми будемо підтримувати Україну до кінця російської агресії в Україні"

Раніше країни ЄС, де заморожено більшість російських державних активів, погодились спрямувати на користь Україні доходи, що накопичуються на ці активи.

Your browser doesn’t support HTML5

"Маємо діяти, щоб не дати Путіну зміцнити воєнну машину". Заступник міністра фінансів США про нові кроки з протидії Росії. Відео