Байден привітав єдність США та Німеччини у підтримці України

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр виступає з промовою перед нагородженням президента США Джо Байдена Орденом за заслуги, найвищою цивільною нагородою Німеччини, під час церемонії в президентському палаці Бельвю в Берліні, 18 жовтня 2024 р. (Фото: RALF HIRSCHBERGER/AFP)

Президент США Джо Байден привітав єдність Сполучених Штатів та Німеччини у підтримці України в її відсічі російській агресії. Він закликав до подальшої спільної підтримки Києва.

“Я хочу подякувати кожному лідеру уряду Німеччини. Ми наполегливо працювали, щоб Україна перемогла, а Путін зазнав поразки”, - сказав Байден, додавши, що Захід є сильним та як ніколи обʼєднаним, й закликавши до подальшої єдності.

“Ми не можемо опускати руки. Ми повинні продовжувати нашу підтримку. На мій погляд, ми маємо йти до тих пір, поки Україна не здобуде справедливий і міцний мир відповідно до Статуту ООН”, - додав він.

Слова Байдена прозвучали на церемонії нагородження, під час якої президент Німеччини Франк-Вальтер Штаймаєр вручив американському лідеру найвищий німецький цивільний орден за заслуги - Великий хрест спеціального класу Ордена за заслуги (Bundesverdienstkreuz).

В Німеччині американського президента зустріли з урочистостями. Орден вшановує внесок Байдена “у німецько-американську дружбу і в трансатлантичний зв'язок” протягом його багаторічної політичної карʼєри, згідно з повідомленням канцелярії президента Німеччини.

У заяві Білого дому щодо зустрічі двох президентів 18 жовтня зазначено, що вони скоординували підтримку України та деескалацію конфлікту на Близькому Сході.

"Президент підкреслив тісні дипломатичні, економічні та військові відносини США з Німеччиною", - йдеться в тексті.

Очікується, що президент Байден зустрінеться пізніше сьогодні з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером та президентом Франції Еммануелєм Макроном у Берліні. Головною темою їхніх переговорів має стати війна в Україні.

Дивіться також: Байден у Берліні обговорить з лідерами Великої Британії, Німеччини та Франції «війну в Україні і шлях вперед» – Салліван