Байден пішов у відрив: екс-віце-президент США здобув ряд важливих перемог над Берні Сандерсом на «праймеріз» демократів

Джо Байден

Джо Байден переміг на праймеріз Демократичної партії у Мічигані та низці інших американських штатів, отримавши ключові голоси делегатів партійного з'їзду, який висуне офіційного кандидата в президенти.

Перемога колишнього віце-президента у Мічигані, а також в Айдахо, Міссурі і Міссісіпі, завдала серйозного удару по Сандерсу, який відчайдушно намагається активізувати свою кампанію.

Your browser doesn’t support HTML5

Байден чи Сандрес? Хто лідирує на внутрішньопартійних виборах демократів? Відео

Окремі оглядачі закликають Сандерса припинити змагання з Байденом. Відзначається, що продовження змагання всередині Демократичної партії може зрештою лише зашкодити Байдену, який протягом останніх днів окрім перемог запам'ятався і помітними помилками у ході промов та суперечками із виборцями під час зустрічей. Критики Байдена навіть закидали йому втрату когнітивних функцій, звертаючи увагу на буцімто забудькуватість, втрату думки у ході виступів та ін. Джо Байдену 77 років, а Берні Сандерсу - 78.

Конгресмен-демократ Джим Клибурн заявив у вівторок, що з огляду на невідворотну, як видається, перемогу Байдена, Демократична партія мала би відмовитись від подальших праймеріз, бо їх продовження збільшує шанси того, що Байден зашкодить власним шансам на перемогу.

У Сандерса навіть менше шансів отримати номінацію, ніж було у 2016-му, пише видання The Washington Post.

"Сандерс має два варіанти дій: повернутись до Сенату та спробувати допомогти боротьбі проти коронавірусу своїми ідеями, або ж він може робити те, чого хоче Трамп - продовжити свою кампанію з тим, щоб лише зашкодити шансам Байдена на перемогу у листопаді", - твітує популярний оглядач-демократ Девід Фрум.

Виступаючи на мітингу в Філадельфії, Байден попросив прихильників Сандерса підтримати його зусилля.

«Ви потрібні нам, в нашій кампанії знайдеться місце для кожного з вас. Я хочу подякувати Берні Сандерсу і його прихильникам за їх невтомну енергію та ентузіазм, - сказав Байден. - У нас є спільна мета, і разом ми переможемо Дональда Трампа».

Згідно з даними агентства Associated Press, на даний момент Байден має підтримку 823 делегатів партійного з'їзду Демократичної партії, який висуне офіційного кандидата в президенти. В активі Сандерса 663 делегата. Для висунення необхідна підтримка 1990 делегатів.

Дивіться також: Трамп хоче знизити податок на зарплату через коронавірус

Your browser doesn’t support HTML5

Трамп хоче знизити податок на зарплату через коронавірус. Відео