Білий Дім: Байден і Зеленський провели телефонну розмову, лідери не зможуть зустрітись у Європі

Речниця Білого дому Карін Жан-Пʼєр

Джо Байден і Володимир Зеленський провели телефонну розмову напередодні поїздки американського президента до Німеччини. У президентів не буде можливості зустрітися у Європі, тож це одна з причин, чому Байден зателефонував Зеленському завчасно. Про це повідомила на брифінгу речниця Білого дому Карін Жан-Пʼєр.

Вона додала, що пізніше сьогодні США оголосять про новий пакет озброєнь для України.

Також в Білому домі проанонсували, що зустріч на рівні лідерів країн у форматі “Рамштайн”, яку перенесли через ураган Мілтон у США, відбудеться наступного місяця.

При цьому речниця Білого дому Карін Жан-Пʼєр не дала чіткої відповіді щодо пропозицій перемоги Володимира Зеленського.

“Ми дозволимо українцям коментувати свій план перемоги, це їхній план. Нехай вони говорять про це. Що ми будемо робити - це і надалі підтримувати українців на полі бою, поки вони продовжують відбивати агресію Росії. Крім цього, в мене нема чого додати”, - сказала Карін Жан-Пʼєр.

На запитання журналістів щодо того, чи дозволять США Україні завдавати ударів далекобійною зброєю по території Росії, як того просить Київ, речниця Білого дому відповіла, що політика Сполучених Штатів не змінилась.

“Наразі у мене немає чого проанонсувати. Але ми будемо продовжувати розмови з українцями, надаючи їм те, що потрібно на полі бою. Це зобов’язання. Ми хочемо бути поруч з українцями у той час, як вони продовжують долати агресію Росії”, – сказала речниця Білого дому.

Президент Джо Байден відвідає Берлін цього тижня, де він зустрінеться із канцлером Німеччини Олафом Шольцем, президентом Франції Еммануелем Макроном і прем'єр-міністром Великої Британії Кейром Стармером. Про це з посиланням на джерела повідомляє CNN.

Напередодні президент Ради ЄС Шарль Мішель повідомив, що запросив президента України Володимира Зеленського на саміт лідерів Європейського Союзу 17 жовтня у Брюсселі. Там Зеленський представить свій "план перемоги", який нині представив у Верховній Раді.

Дивіться також: Чому план Зеленського може бути "далеким від негайної перемоги". Огляд західних реакцій