Білий дім: США “активно розглядають” питання надання Україні касетних боєприпасів

«Це питання активно розглядається», – сказав речник Білого дому про можливість надання Україні касетних боєприпасів.

Адміністрація президента США Джо Байдена оцінює можливість надання Україні касетних боєприпасів. Про це повідомив заступник прес-секретаря Білого Дому Ендрю Бейтс 6-го липня під час прес-конференції на борту Air Force One на шляху до штату Південна Кароліна.

“Це питання активно розглядається. У мене немає оголошення в цей момент з цього приводу. Наш фокус на тому, щоб продовжувати оснащення України широким спектром боєприпасів, які вони активно використовують, відважно захищаючи свою країну та свій суверенітет від незаконного нападу Росії, воєнних злочинів і звірств”, – наголосив заступник прес-секретаря Білого Дому Ендрю Бейтс.

За інформацією видання Reuters з посиланням на американських високопосадовців, очікується, що в пʼятницю США оголосять новий пакет озброєнь для України, який може включати і касетні боєприпаси.

Як повідомляв Голос Америки, наприкінці червня американські законодавці з Гельсінської групи просили президента Байдена передати Україні касетні боєприпаси, розроблені у США і не використані за часів холодної війни.

Ця нищівна зброя заборонена до виробництва і використання окремою угодою, ратифікованою у понад 120 країнах світу, проте, згідно з повідомленнями українського уряду та неурядових організацій, її не раз застосовувала Росія проти України. США, Україна та Росія не є підписантами угоди про заборону використання касетних снарядів.

Це питання активно розглядається. У мене немає оголошення в цей момент з цього приводу.
заступник прес-секретаря Білого Дому Ендрю Бейтс

Також Ендрю Бейтс під час прес-конференції на борту Air Force One наголосив, що США згуртували світ на підтримку України, що посилило НАТО і зробило цю місію найпотужнішою за всю історію існування організації.

Ендрю Бейтс підкреслив, що США будуть продовжувати працювати над тим, щоб Україна мала все необхідне озброєння, щоб і надалі вона могла ефективно захищати себе, а також “мала можливість вести переговори з позиції максимальної сили”.

Раніше Голос Америки повідомляв, що за даними проекту Кільського інституту, який відстежує міжнародну військову підтримку Україні, «загальний обсяг нових двосторонніх зобов’язань щодо підтримки України з боку інших країн був низьким навесні 2023 року порівняно з попередніми періодами».

Також на повільне надходження спорядження поскаржився президент України Володимир Зеленський в своєму інтерв’ю американському телеканалу CNN, яке було оприлюднено 6-го липня. Він сказав, що Україна була вимушена розпочати контрнаступальні операції цього літа пізніше, ніж прагнула, і досі наступальні операції ще не відбуваються в деяких місцях, “бо у нас нема відповідної зброї”.

Дивіться також: Україна, НАТО та 5 стаття: позиції союзників та думки експертів. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Україна, НАТО та 5 стаття: позиції союзників та думки експертів. Відео