Нові протези повертають здатність відчувати температуру і дотик

Праворуч: лікар Тод Кайкен демонструє як працюють нові біонічні протези

Протягом останніх років сотні, а то й тисячі чоловіків та жінок, які воювали у гарячих точках як то Іраку чи Афганістані, внаслідок бойових дій втратили одну зі своїх кінцівок. Тоді їм здавалося, що життя змінилося безповоротно. Втім, протягом останнього десятиліття науковці, які розробляють штучні кінцівки, допомагають інвалідам таки повернути назад те, що, здавалося, було втрачене назавжди. А останнім часом дослідники навіть розробили цілком новий вид штучної руки, за допомогою якої пацієнт навіть може відчувати предмети на дотик.

Американські солдати, які втратили на свої кінцівки, зазвичай потрапляють на реабілітацію у вашингтонський госпіталь імені Волтера Ріда, де для них виготовляють штучні кінцівки. Лікар Тод Кайкен, який розробив новий вид біонічної руки, тісно працює з такими пацієнтами. Тут він на прикладі ветерана війни Глена Лемана, якому свого часу ампутували руку, розповідає про свою роботу над біонічною рукою, яка повинна реагувати на команди мозку людини.

«Ми використовуємо ті нервові закінчення, які залишилися навіть попри те, що руки уже немає», – пояснює Тод Кайкен.

Лікар Кайкен пояснює, що нерви з протезної руки приєднують до м’язів, котрі залишилися в плечі чи біцепсі. Нерви, які відповідають за згинання руки чи стискання пальців у кулак, приєднують до інших місць:

«Коли Глен думає про згинання ліктя, його біцепс починає згинати лікоть».

Ось як це працює: розташовані у м’язах електроди виконують функцію антен. І коли мозок відправляє їм електричні нервові імпульси, то протезна рука активується і рухається відповідно до цих імпульсів. Такою рукою Леман може нести підніс, чи відкрити холодильник, майже без зайвих зусиль. Він каже, що це як знову отримати здорову руку:

«Це знову дає вам свободу. Робити щось однією рукою досить складно. Навіть такі прості речі як відкрити банку з горішками чи джемом. Намастити цей джем на хліб. Навіть такі прості речі дуже важко робити лиш однією рукою».

Пацієнтам можуть навіть приєднати нерви, які б передавали у біцепс імпульси з пальців біонічної руки. Лікар Кайкен каже, що це дає їм відчуття дотику:

«Коли ви торкнетеся протезу, то пацієнт буде відчувати дотик. Цією рукою пацієнт може відчувати на дотик холодне і гаряче».

Лікар Кайкен говорить, що новітні технології зараз на тому етапі, коли у світі з’являтимуться дедалі досконаліші штучні кінцівки, що допоможе інвалідам повернутися до звичного життя.