Росія видаляє додатки VPN та інтернет-телефонії, щоб обмежити доступ росіян до інформації – британська розвідка

Міноборони Великої Британії бачить ознаки намагання російської влади ще більше контролювати і обмежувати комунікації приватних громадян та юридичних осіб. EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

З російської версії App Store примусово видалено кілька додатків VPN-сервісів. Британська розвідка вбачає у цьому намагання влади обмежити доступ громадян до незалежних ЗМІ, а також спростити можливість службам безпеки стежити за російськими громадянами.

Російська держслужба з нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій та масових комунікацій “Роскомнадзор” отримала повноваження блокувати доступ до VPN-сервісів без звернення до суду в березні 2024 року, нагадує Міноборони Великої Британії.

Тоді заборону обґрунтували наявністю у додатках “контенту, забороненого законом у Росії”.

Розвідка Великої Британії також повідомляє, що ФСБ Росії вимагала від операторів зв’язку припинити надання послуг телефонії через Інтернет-протокол (VoIP), ніби-то для зменшення випадків шахрайства.

“Насправді, швидше за все це має на меті збільшити здатність російської влади контролювати і обмежувати комунікації приватних громадян та юридичних осіб”, – вважають у британській розвідці.

Ці два заходи, кажуть там, відповідають зусиллям Росії контролювати внутрішнє інформаційне середовище у країні та обмежити доступ громадян до інформації, яка не відповідає наративам уряду.

Дивіться також: Ув'язнену в Росії журналістку Радіо Свобода нагородили премією «за мужність і журналістську майстерність»

Після повномасштабного російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року більшість незалежних ЗМІ було закрито або вигнано за кордон, нагадує британське Міноборони, а доступ громадян до іноземних ЗМІ “все більше зазнавав драконівських обмежень”.

Але у Британії також впевнені, що росіяни “продовжують знаходити винахідливі способи” обійти обмежувальні заходи.

Радіо Свобода нагадує: з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну в Росії заблокували понад мільйон сайтів, у тому числі соціальні мережі Facebook, Instagram та Twitter (зараз – X), а також сайти незалежних ЗМІ, включаючи Радіо Свобода.

Дивіться також: "Душевно, по-домашньому". Як змінилася пропаганда в Криму за час повномасштабної війни
Дивіться також: Сайти-двійники, що зникають. В Атлантичній раді вказують на нові методи російської кампанії з дезінформації