В Україні відзначили річницю більшовицької революції

В Україні відзначили річницю більшовицької революції

Українські ліві відзначили 94-ту річницю більшовицької революції ходою центральними вулицями та демонстраціями в обласних центрах. Попри судову заборону на проведення мітингів у Києві, прихильники Компартії пройшли центральними вулицями. Міліція не перешкоджала демонстрантам, натомість затримала декількох праворадикалів, які виривали в опонентів символіку.

За підрахунками міліції, в ході Хрещатиком взяли участь близько двох тисяч людей. Лідери лівих поклали квіти до пам’ятника Леніну і пройшли ходою до центральної площі столиці, де відбувся концерт. Лідери КПУ, члени якої формують проурядову більшість українського парламенту, критикували владу за невиконання соціальних зобов’язань і закликали громадян до масових протестів:

«Люди не до кінця звільнилися від ілюзії, що влада може виконати свої обіцянки. Ми впевнені, що вона не може цього зробити, тому закликаємо людей боротися. Давайте перетворимо наші площі в майдани об’єднання робітників, селян і інтелігенції в боротьбі за свої права. Прийшов час діяти! Час розмов ми повинні залишити в минулому. Ми в резолюції повинні пояснити, що в умовах другої хвилі кризи, світова спільнота підіймається в боротьбі проти засилля і експлуатації великим капіталом. У таких умовах Україна повинна показати, що у нас є унікальна історія, що ми не повинні відставати, а повинні бути серед перших», – заявив лідер КПУ Петро Симоненко.

Націоналісти із партії “Свобода” обурюються бездіяльністю міліції, яка не перешкоджала проведенню забороненого судом мітингу. Праворадикали нарікають, що й самі планували провести акцію «Злочини комунізму». Проте наприкінці тижня суд, щоб попередити сутички опонентів, заборонив будь-які масові заходи в центрі столиці. Праві вирішили не порушувати судової ухвали, натомість звертають увагу на те, що правоохоронці дозволили це зробити комуністам.

«Сьогодні, коли є судова заборона проводити комуністичні акції на Хрещатику і Майдані Незалежності, коли Сталін і його поплічники визнані винними у геноциді (...) міліція прикриває і захищає антидержавний шабаш», – заявив заступник голови ВО «Свобода» Андрій Мохник.

«Свободівці» намагалися самостійно перешкодити опонентами розгортати партійну символіку і йти Хрещатиком. Міліція повідомляє, що затримала декількох людей, які провокували бійки і попереджають про можливість притягнення до відповідальності організаторів несанкціонованих мітингів. Ліві виправдовуються – мовляв, не порушували судову ухвалу. Вони називають свою акцію зустріччю виборців із народними депутатами, на проведення яких жодних обмежень не накладалося.

Нечисленні мітинги під прапорами КПУ відбулися і в інших містах Сходу та Центру країни. У Запоріжжі комуністи встановили перед своїм офісом пам’ятник колишньому вождю Радянського Союзу Йосифу Сталіну. Правоохоронці не зафіксували суттєвих порушень громадського порядку.