Боррель про "план перемоги": ЄС має надати Україні сильніші гарантії безпеки

Високий представник ЄС із закордонних питань Жозеп Боррель, 8 жовтня 2024. FREDERICK FLORIN / AFP

Україна потребує потужніших безпекових гарантій, заявив високий представник ЄС із закордонних питань Жозеп Боррель, коментуючи "план перемоги" України, озвучений президентом Володимиром Зеленським.

"Дочекаймося приїзду Зеленського для презентації плану лідерам країн ЄС і його обговорення. Так, маємо надати Україні кращі та сильніші гарантії безпеки. І, як я казав раніше, це не тому, що ми хороші друзі України, а тому, що безпека України є нашою безпекою", – зазначив Боррель у коментарі Радіо Свобода в Брюсселі.

За словами головного дипломата ЄС, європейці мають зрозуміти, що "ми забагато вагалися в минулому, щоб забезпечити необхідну військову спроможність Україні".

"Тепер нам не треба вагатися. Не можемо допустити, щоб Україну спіткала затяжна війна, що триває роками. Як я зауважив, єдиний спосіб змусити Путіна сісти за стіл переговорів – це перемогти на полі бою. Іншого шляху немає", – резюмував він.

Як повідомляв Голос Америки, генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що "план перемоги", озвучений президентом України Володимиром Зеленським у Верховній Раді, є "хорошим сигналом". При цьому Рютте додав, не має змоги "підтримати його в цілому".

"Це, звичайно, сильний сигнал від Зеленського та його команди, що вони розробили цей план... Це не означає, що я тут можу сказати, що підтримую весь план, це було б трохи складно, оскільки є багато питань, які нам треба краще зрозуміти", – сказав Рютте.

Нагадаємо, у виступі Зеленський зазначив, що першим пунктом "плану перемоги" України у війні проти Росії є запрошення України до НАТО, що може стати "справді фундаментальним" для миру.

Пізніше глава місії США при НАТО Джуліан Сміт повідомила, що позиція партнерів, і, зокрема США, залишається незмінною: Альянс не планує найближчим часом запрошувати Київ приєднатись до НАТО.

Дивіться також: Чому план Зеленського може бути "далеким від негайної перемоги". Огляд західних реакцій