Шотландія може відділитися від Великобританії

Demonstrators flow out of Grant Park in Chicago during this weekend's NATO summit Sunday, May 20, 2012 in Chicago.

Британія оприлюднила умови, згідно з якими Шотландія може вирішувати, чи хоче вона відділитися від Великобританії. Британський уряд полегшив юридичні умови, необхідні для проведення референдуму про незалежність Шотландії.

Прем’єр-міністр Шотландії Алекс Селмонд хоче провести вибори не раніше 2014 року, аби в країні набрав потужності рух за незалежність.

Але британський прем’єр-міністр Дейвид Камерон закликає шотландців не відкладати з референдумом, аби уникнути економічних витрат, що можуть виникнути в ході довгих дебатів. Погоджуючись на проведення референдуму, Камерон тим не менш сподівається, що шотландці не захочуть відділятися, подавши приклад Уельсу та Північній Ірландії.

Об’єднання Шотландії з Англією в одну країну, яку назвали Великобританією, відбулося більше ніж 300 років тому. Тоді за це проголосували парламенти обох країн. Голосування може бути проведено у 700-ту річницю битви при Бенокберні, де шотландські сили розбили англійців. Утім, прихильники незалежності Шотландії кажуть, що це співпадіння є чистою випадковістю.