Після Вашингтона, Кулеба летить до Брюсселя, де планує зустрітись з генсеком НАТО

Дмитро Кулеба

В понеділок генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ проведе зустріч з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, йдеться в повідомленні на офіційній сторінці Альянсу.

Основним питанням, яке планує обговорити українська сторона, є безпекова ситуація в регіоні. Про це Кулеба повідомив пресі під час брифінгу 12 листопада.

"Ситуація серйозна. Ми працюємо і всередині країни, і на зовнішньополітичній арені над максимальною мобілізацією наших партнерів та мобілізацією наших можливостей ефективно протидіяти цій гібридній кризі", - говорить очільник українського МЗС.

Під час свого візиту до Брюсселя, Кулеба також планує зустрітись із міністрами закордонних справ низки країн ЄС.

Цього тижня Кулеба провів переговори у Вашингтоні.

Дивіться також: Візит Кулеби до США є "дуже вчасним" з огляду на безпекові виклики в регіоні, говорять експерти в США

США засвідчили свою підтримку підвищенню статусу України як партнера НАТО з розширеними можливостями, мовиться в Хартії стратегічного партнерства Україна - США, підписаній під час візиту Кулеби до Вашингтона.

Під час візиту держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив підтримку з боку США територіальної цілісності та суверенітету України перед лицем російської аргесії.

«Відданість США незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України є непорушною, - заявив держсекретар США після час зустрічі з Кулебою. - Сьогодні я знову це повторив. Ця позиція не зміниться. Ми підтримуємо Україну».

Візити Кулеби до США та Європи відбуваються на тлі повідомлень про нагромадження Росією військ поблизу України. В уряді США уважно слідкують за пересуваннями російських військ.

"Ми продовжуємо бачити пересування російських військ в західних регіонах а також поблизу України, що викликає занепокоєння", - заявив речник Пентагону Джон Кірбі на брифінгу для преси в понеділок.

Він зауважив, що США уважно слідкують за ситуацією і закликають Росію бути більш прозорою і "чітко пояснити свої наміри" а також виконувати Мінські домовленості і поважати територіальну цілісність та суверенітет України.

Москва відкидає звинувачення у ескалації в регіоні.

Дивіться також: Підсумки переговорів делегацій України та США та основні пункти хартії стратегічного партнерства. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Підсумки переговорів делегацій України та США та основні пункти хартії стратегічного партнерства. Відео