У Британії та ЄС назвали "найбільш життєздатний шлях використання російських грошей для відновлення України"

На архівному фото: протест у Києві під відділенням російського банку. 13 березня 2017 р. AP Photo/Efrem Lukatsky

Лондон у співпраці з Брюсселем намагається розробити механізм використання закордонних російських активів на потреби з відновлення України. Зокрема, розглядають ідею виплати Україні відсотків на заморожені російські ресурси.

Як було озвучено міністром Великої Британії Лео Дочерті, спільно з Євросоюзом представники влади та експерти розглядають різні варіанти, оскільки арешт та передача російських ресурсів Україні наразі не передбачені чинним законодавством. Для цього необхідно було б внести зміни до Закону про державний імунітет 1978 року, який надає імунітет центральним банкам, інформує видання The Guardian.

Натомість у контексті планів з арешту російських мільярдів розглядається ідея передачі Україні відсотків з доходу цих заморожених активів. У Великій Британії таку ідею називають одним із найбільш юридично життєздатних шляхів використання російських грошей для допомоги у відновленні України.

За словами Лео Дочерті, ідею потенційного використання процентних платежів за арештовані активи обговорювали посадовці Великої Британії та ЄС у Брюсселі на початку цього тижня.

Наразі це лише ідея, а не юридично підтверджений “життєздатний шлях”, сказав Дочерті британським депутатам.

Сума грошей, на яку можна було б розрахувати таким чином, ймовірно, буде залежати від того, наскільки західні держави координуватимуть кроки щодо виплати відсотків Україні.

Наразі Велика Британія наклала санкції на 24 банки з глобальними активами понад 940 мільярдів фунтів стерлінгів. Як інформує The Guardian, понад 60% валютних резервів центрального банку РФ вартістю 275 мільярдів фунтів були заморожені.

Велика Британія неодноразово заявляла, що заморозила активи на суму понад 18 мільярдів фунтів стерлінгів з моменту вторгнення Росії до України. Якби на цю суму виплачувалися відсотки Україні, то йшлося б про десятки мільйонів.

Видання The Guardian нагадує, що попри політичну риторику про те, що Росія має оплатити шкоду, завдану Україні, західні країни не наважуються конфіскувати російські активи. Аналітичні центри, як наприклад Базельський інститут управління, попереджають, що пряме “захоплення” активів порушить європейське законодавство про права людини та міжнародне право, що стосується державного імунітету.

Але, як пише британська газета, схоже, настрій в офіційному Лондоні змінюється, оскільки зростають вимоги саме арешту російських активів, а не тільки їх заморожування.

У країні почали висловлювати аргумент про те, що триваюча відмова Росії дотримуватися міжнародного права та виконувати накази Міжнародного суду є вагомою підставою для такого винятку.

Голос Америки повідомляв, що наразі уряди західних країн не йдуть на кроки з самовільної конфіскації російського майна, вказуючи на верховенство закону.

Також політики й урядовці остерігаються, що Москва може навзаєм привласнити активи західних компаній в Росії.

Щодо позиції США, то міністерка фінансів країни Дженет Єллен під час слухань в Комітеті фінансових послуг повідомила, що спільно з міжнародними партнерами Штати забезпечують, щоб російські активи – понад 300 мільярдів доларів США – залишались іммобілізованими "до вирішення конфлікту і до того, як Росія сплатить за шкоду, якої вона завдала", цитував посадовицю Голос Америки.

Дивіться також: Європа не наважується на конфіскацію російських активів на допомогу Україні