Джордж Буш-молодший про «Трампізм» без згадки про Трампа

Джордж Буш-молодший

Колишній президент США Джордж Буш-молодший піддав критиці «Трампізм» без згадки прізвища нинішнього президента. Він осудив фанатизм, залякування і вигадки та закликав громадян виступати проти загроз американській демократії.

«Це унікальний момент. Великі демократії опинилися перед лицем нових і серйозних загроз і, як здається, втрачають покликання і компетентність», сказав Буш на закінчення своєї промови на заході в Інституті Буша в Нью-Йорку.

«Коли ми втрачаємо візію наших ідеалів, це не однозначне з провалом демократії, Це провал тих, хто відповідає за захист і оборону демократії, додав він. – Ми мусимо повернутися і відновити наш характер. Американці мають великі переваги. Щоб оновити нашу країну, ми мусимо лише пам’ятати наші цінності», цитує слова президента Буша видання Politico.

Випадково, Буш стояв у цьому самому місці у Центрі Time Warner, де колишній президент Барак Обама звернувся з подібним закликом щодо демократії і американського керівництва наприкінці вересня, незабаром після того, як президент Дональд Трамп закінчив свою войовничу та ізоляціоністську промову до Генеральної Асамблеї ООН.

Проте, на відміну від Обами, який вів рішучу кампанію проти Трампа і використовує непрямі нападки проти нього з часу закінчення терміну на президентській посаді, Джордж Буш дуже мало сказав про нинішнього президента і взагалі про американську політику. Його промова в четвер, в якій він докладно з’ясував причини, як це він вважає, провалу демократії, накреслив шлях вперед і те, що було очевидним посиланням на Трампа, одначе як Обами, він навіть не назвав прізвище президента, що було великим відходом від практики.

Дивіться також: Чим Україні може допомогти Захід? Інтерв'ю з експертом Chatham House

Your browser doesn’t support HTML5

Чим Україні може допомогти Захід? Інтерв'ю з експертом Chatham House. Відео