США засуджують фальшиві вибори у Білорусі - посол США в ОБСЄ Карпентер

"Білоруська влада зробила все можливе, щоб знищити організації громадянського суспільства, закрити незалежні ЗМІ, усунути політичну опозицію та створити культуру страху та залякування, щоб не дати білорусам висловитися", - сказав Карпентер. Reuters/Leonhard Foeger

На виборах у Білорусі місцеве населення не мало реального вибору, про це заявив посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер. Він засудив “фальшиві” вибори та висловив американську підтримку народу Білорусі.

“Ми засуджуємо фальшиві парламентські та місцеві вибори режиму Лукашенка, які пройшли 25 лютого в Білорусі. З попередньо затвердженими кандидатами та ліквідацією опозиційних партій білоруси не мали реального вибору на виборах”, - пише Майкл Карпентер у мережі Х (раніше Twitter).

У заяві представництва США в ОБСЄ Карпентер наголосив, що білоруські вибори проходили в атмосфері суворого контролю, в “кліматі страху та репресій, покликаних придушити будь-яку свободу вираження поглядів”.

Крім того, білоруси, що проживають за кордоном, “були фактично позбавлені виборчих прав”, оскільки, щоб проголосувати, вони мали повернутися додому, де їм загрожують репресії.

“І без того похмура ситуація з правами людини в Білорусі продовжує погіршуватися”, - заявив посол США в ОБСЄ. За його словами, після “фальсифікованих президентських виборів” у 2020-му, білоруська влада знищувала організації громадянського суспільства, закрила незалежні ЗМІ, усунула політичну опозицію та посіяла культуру страху й залякування, “щоб не дати білорусам висловитися”.

“США підтримують народ Білорусі, який заслуговує мати реальний голос у майбутньому своєї країни через участь у вільних і чесних виборах”, - наголосив представник США в ОБСЄ Майкл Карпентер.

Раніше Голос Америки повідомляв, як проходили вибори в Білорусі в умовах жорсткого контролю.

Дивіться також: "День, коли ми почнемо перемагати, - це день, коли ми перестанемо боятися". Інтерв'ю з головою МЗС Литви Ґабріеліусом Ландсберґісом