Як правильно вибирати дитяче авто-крісло?

Американський Страховий інститут безпеки дорожнього руху (IIHS) оприлюднив результати останніх випробувань із безпеки дитячих крісел для машини. Дослідники зосередилися на кріслах для дітей віком у понад чотири роки. Загалом результати позитивні: тепер на ринку США значно більше безпечних крісел, порівняно з тими, що можуть не захистити дитину у випадку аварії. Що ж потрібно знати батькам, коли вони обирають крісло для дитини?

Правильно вибрати дитяче авто-крісло – це справа не проста. Вибір – надзвичайно багатий, але єдиних стандартів безпеки немає. Головний дослідник Дейвид Забі пояснює:

«Проблема в тому, що не існує єдиного стандарту щодо крісла. Без наших рейтингів, єдиний шлях для батьків перевірити крісло – це випробувати його на власній дитині, у власній машині».

І від правильного вибору крісла може залежати життя дитини. У випадку аварії, неправильно підібране крісло може призвести до серйозних травм чи навіть смерті дитини.

Страховий інститут безпеки на дорогах перевірив на безпеку положення ременів 72 моделей дитячих авто-крісел, каже Дейвид Забі:

«Ми визначаємо безпеку сидіння шляхом перевірки положення ременів на різних моделях крісел і на різних типах автомобілів».

21 модель авто-крісел для дітей, віком у понад 4 роки, отримали найвищу оцінку. Одне з них – Harmony Secure Comfort Deluxe.

«Ви можете побачити, що цей ремінь лежить повністю горизонтально на стегнах дитини, а не на животі. Застібка допомагає тримати верхній ремінь рівно посередині між плечима. Ці ремені можуть забезпечити гарний захист у результаті аварії», – каже Дейвид Забі.

Дослідники встановили, що 8 моделей крісел не відповідають стандартам безпеки, включно з Evenflo Generation 65.

«Основна проблема у тому, що поясний ремінь лежить занадто високо на животі. Також інший ремінь знаходиться занадто близько до шиї дитини, що спричиняє дискомфорт. Дитина почне крутитися і зсувати ремінь і у випадку аварії він не зможе її захисти», – пояснює Дейвид Забі.

Отже Інститут рекомендує батькам самим оцінити положення ременів у кріслі дитини. А у разі сумнівів зайти на веб-сайт інституту, де опубліковано повний список як безпечних крісел, так і тих, що не відповідають стандартам безпеки. Цей список ви зможете знайти за наступним посиланням.