Оновлення військової авіації Тайваню загострює стосунки між США та Пекіном

Літак Ф-16 злітає з авто траси у місті Таінан, Тайвань.

Китай заявляє, що військова співпраця із США - включно із зустрічами високого рівня та проведенням спільних маневрів - постраждає в результатів угоди між США та Тайванем щодо оновлення ВПС Тайваню. Вартість угоди складає майже 6 мільярдів доларів.

Пекін неодноразово засуджував угоду між США та Тайванем, оголошену минулого тижня. Відповідно до неї США оновлять тайванський парк військових літаків Ф-16.

У середу міністерство оборони Китаю попередило про «прямі наслідки» цієї угоди.

Окрім того, МЗС Китаю у середу звинуватило Вашингтон у втручанні у внутрішні справи КНР та повторно звернулось до США з вимогою припинити постачати військове устаткування на Тайвань.

Китай вважає Тайвань своєю сепаратистською провінцією і попереджав, що може застосувати проти острова військову силу в разі, якщо Тайвань формально оголосить незалежність.

У вівторок адмірал Роберт Віллард, командувач збройних сил США у Тихоокеанському регіоні заявив, що озброєння Тайваню не змінить військовий баланс в регіоні. Він також заявив, що Китай і надалі зберігатиме статус найбільшої військової потуги у регіоні.

Віллард сказав, що сумнівається в тому, що військова співпраця між США та Тайванем може негативно позначитись на стосунках між військовими США та Китаєм.