Західна преса називає аварію на ЧАЕС однією із найбільших трагедій ХХ сторіччя

http://www.youtube.com/embed/D_9ZVnH_oAM

Цими днями американська преса розповідає своїм читачам про Чорнобильську трагедію. Провідні друковані видання «Нью-Йорк Таймс», «Вашингтон Пост», «Лос-Анджелес Таймс» пишуть про катастрофу у Чорнобилі як про одну з найбільших трагедій XX сторіччя.

«Відвідини Чорнобиля», – під такою назвою у «Нью-Йорк Таймс» вийшла стаття Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна. Ділячись своїми враженнями про побачене на ЧАЕС, генсекретар ООН наголошує, що ядерні аварії не мають кордонів. Вони є прямою загрозою для людського здоров’я та навколишнього середовища. У результаті Чорнобильської катастрофи понад 300 тисяч людей втратили свої домівки.

«Територія, площею з половину Італії, чи моєї рідної Кореї була заражена», – пише Генеральний секретар ООН. Пан Гі Мун зауважує, що Чорнобильська катастрофа є трагічним нагадуванням того, наскільки важливим для людства є зробити атомну енергію безпечною. Відвідини Чорнобиля у 25-річницю трагедії спонукали керівника ООН підготувати стратегію з п’яти пунктів, як зробити безпечним мирний атом, яку він оприлюднює у статті.

«Вашингтон Пост» у свою чергу пише про вплив Чорнобильської трагедії на політику радянського режиму, яка у результаті привела до розвалу Радянського Союзу. Розповідаючи про перші дні після трагедії автор нагадує, що комуністичні лідери тримали людей у повному невіданні. Відправивши свої родини з Києва, комуністичне керівництво, не зважаючи на високий рівень радіації, розпорядилось проводити першотравневий парад. У той час як одні марширували по Хрещатику, інші, користуючись уривками правдивої інформації про катастрофу, тікали у переповнених потягах зі столиці України.

«Відсутність інформації сприяла поширенню чуток, які перетворювались на легенди», – пише «Вашингтон Пост». Чорнобиль став одним з цвяхів у труну Радянського Союзу. Він підштовхнув рух захисту навколишнього середовища. Не зважаючи на заклики президента Джорджа Буша-старшого у 1991-му році не повертатись спиною до Москви, громадяни України у грудні того ж року більшістю проголосували за незалежність. «Чорнобиль чітко показав, – пише «Вашингтон Пост», – що Москва не потурбується за Україну і коли море трагедії переповнилось, люди запам’ятали цей урок».