ЦРУ розсекретило нові документи, пов’язані з терактами 11 вересня 2011 року

Центральне розвідувальне управління США розсекретило серію внутрішніх документів, пов’язаних з нападом на Сполучені Штати Америки 11 вересня 2001 року, в результаті якого були захоплені чотири цивільні авіалайнери, зруйновані вежі-близнюки ВТЦ в Нью-Йорку, завдано шкоди будівлі Пентагону і, в цілому, загинуло близько трьох тисяч людей.

Нові розсекречені документи, як вказується на офіційному сайті ЦРУ, «відображають різні погляди», сформовані приблизно десять років тому всередині агентства щодо ефективності його діяльності до трагічних подій 2001 року.

Один із розсекречених документів представляє більш розширену версію доповіді від 2005 року генерального інспектора агентства, в якому вказується, що ЦРУ не мало повноцінної стратегії або необхідного штату «маршалів». Це спеціальні співробітники, які супроводжують авіарейси, які могли б не допустити, щоб захоплені терористами «аль-Кайди» авіалайнери були спрямовані на нью-йоркські хмарочоси і Пентагон.

Однак у нових документах представлені і аргументи колишнього директора ЦРУ Джорджа Тенета та його заступників, які показують, що в той час американська розвідка зосередила свою головну увагу на діяльності «аль-Кайди» та її ватажка Осами бін Ладена.

В суботу агентство Reuters в інформації, присвяченій розсекреченими документами, відзначило, що після вибухів у посольствах США в Кенії і Танзанії в 1998-му і атаки терористів-смертників на есмінець ВМС США «Коул» в Адені в 2000 році, Тенет попереджав президента США Білла Клінтона, що «чекає від п’яти до 15 атак проти інтересів Сполучених Штатів».

Раніше Тенет, продовжує Reuters, також заявляв, що ним був розроблений спеціальний план з переслідування «аль-Кайди» в 1999 році, крім того, він намагався домогтися збільшення фінансування національної розвідки, бюджет якої урізали в 1990-х роках.

З текстами документів можна ознайомитися на сайті (CIA Library).