Місто «на колесах» – життя циркових артистів в унікальному потязі

Мешканці цього міста ледве не щодня бачать у своїх вікнах новий краєвид. Артисти та персонал найстарішого у світі цирку майже цілий рік подорожують країною на потязі, який нагадує маленьке місто з квартирами, рестораном і навіть школою для дітей. Циркові трупи «Ринґлінґ Брозерз, Барнум та Бейлі» почали виступати ще у другій половині ХІХ-го сторіччя. Нині країною подорожують два окремі потяги, які належать цій компанії.

Нова вистава цирку «Ринґлінґ Брозерз, Барнум та Бейлі» отримала назву «Дракони». Розпорядник манежу Джонатан Айверсон, у минулому оперний співак, приєднався до колективу десять років тому. Його привабила історія та таїнство «Найкращого шоу на землі», як рекламує себе цирк.

«Частина того таїнства – найбільший у світі приватний потяг. Я страшно його люблю. 350 артистів цирку, тварини, всі разом ми подорожуємо залізницею по всій Америці», – розповідає Джонатан Айверсон.

Довжина потяга, який має 60 вагонів-купе, понад півтора кілометра. Артисти подорожують всіма куточками країни 11 місяців на рік. Айверсон подорожує з дружиною-танцівницею та двома дітьми. Життя родини максимально наближене до нормального побуту – у потязі вони готують, приймають душ, перуть білизну.

«Це так весело. Кожного тижня у нас як міні-відпустка. Ми насправді маємо можливість побачити всю країну. Америка така гарна», – зізнається Айверсон.

Алекс Барні, клоун у другому поколінні, погоджується:

«Подорожуючи потягом, ми пересікаємо справжню глибинку. Подорозі ми бачимо, що відбувається з рештою країни. Насправді, ці поїздки потягом – найяскравіший момент цієї роботи».

Поміж 32 сімейними вагонами-купе – солодкий вагон – справжня кухня та їдальня. Сюди родини приходять і поспілкуватися. Заправляє всім шеф-кухар Майкл Вон та його команда з шести осіб. Вон каже, це як годування великої родини:

«Всі тут працюють разом, клоуни, вершники, всі ці групи працюють разом як єдина родина».

Кожного разу під час нової вистави Вон приводить кухню у бойову готовність, а після шоу часто організовує вечірку. Поки батьки виступають, діти займаються у класних кімнатах, розташованих за лаштунками сцени. Мена Кетлс – їх вчителька:

«Мій досвід показує, що ці діти краще вчаться, ніж діти у звичайних школах. Справа у тому, що вони навчаються у менших групах, і у нас більше можливості приділяти їм індивідуальну увагу».

«Дракони» – це вже 142-га вистава цирку, у якому виступають артисти з 18 країн світу. Акробат Паоло дос Сантос з Бразилії. Перед виставою він святкував день народження свого сина:

«Це особливий момент, тому що ми всі разом. Я дуже щасливий, тому що у мене є друзі, в мого сина також повно друзів. Ми всі тримаємось разом, святкуємо разом, працюємо разом».

А на кожній зупинці у циркачів є нагода виїхати у місто. Чи то просто познайомитись з місцевістю, чи то подбати про справи. Для цього у їх розпорядженні – автобус або власне авто, які зберігаються у багажному відділенні.

Джонатан Айверсон каже, що їх поїзд – це місто, щоправда без поштового коду:

«Це наша домівка. Подвір’я міняється. Сьогодні – це парк Гершіз. Завтра у нас під вікнами Великий каньйон. І в цьому особлива магія. Де б ми не були, ми завжди вдома, завжди вдома.

Ось так комуна «на колесах» стоїть міцніше, ніж будь-яка інша.