Мрія про чисту енергію манить, але наскільки вона реальна?

  • Наталія Корпал

Усім відомо, що надра нашої планети рано чи пізно вичерпаються. Катастрофа пошкодженої нафтової свердловини в Мексиканській затоці служить черговою пригадкою того у що обходиться залежність від нафти. Тож наскільки реальною є мрія про чисту енергію?

Впродовж десятиріч американські президенти обіцяли розпочати програми здобуття чистих енергоносіїв. А в реальності споживання Америкою викопного палива зросло за останні 40 років на 42 відсотки – допроваджуючи до глобального потепління – і, на сьогодні, до забруднення Мексиканської затоки.

Професор Джефрі Сакс очолює Інститут Землі при Колумбійському університеті. Він каже:

«США завжди говорили: можемо, вже досягли, ми в лідерах. Тепер ми дивимось, як те саме робить Китай. А ми – в паралічі».

Джефрі Сакс пропонує послабити залежність від викопного палива. За його планом, за 5 років на дорогах з’явиться перше покоління електромашин, мільйони яких будуть вироблені у США. За 10 років США використовуватимуть сонячну енергію завдяки енергозбірним панелям в пустелях і вітру ­- в преріях. Вживатиметься значно більше атомної енергії. Хоч не всі погоджуються, що атомна енергетика, яка залишає токсичні відходи, є «чистою», але згідні, що вона не спричиняє глобального потепління.

Професор Сакс говорить:

«А за 25 років, якщо пощастить, ми зможемо створити зовсім іншу і більш дієву енергосистему».

За 25 років – згідно з планами директора Інституту Землі – США стануть майже повністю незалежними від іноземної нафти, в атмосферу викидатиметься значно менше вуглеців, і повсякденне життя американців радикально зміниться. З’являться супер-ефективні житла, де усі прилади, а також опалювальні і охолоджувальні системи й електро-мобілі використовуватимуть менше енергії. Машини вмітимуть уникати аварій і заторів.

Джефрі Сакс пояснює:

«Проблеми, пов’язані з відволіканням уваги водія, зникнуть, оскільки люди фактично перестануть бути водіями».

Виникає запитання: а чи не означатиме це, що за енергоносії доведеться платити більше? Адже хтось все одно залишиться в програші?

«Мене найбільше турбує, що коли ми нічого не будемо міняти, то в програші залишаться усі», - говорить директор Інституту Землі.

В цьому випадку - зазначає професор Сакс - гарантовано, що на людство чекатиме більше ураганів, забруднення природи, посух і воєн за нафту...