У п`ятницю Гілларі Клінтон перебуватиме з візитом у Києві

У п`ятницю державний секретар Сполучених Штатів Гілларі Клінтон перебуватиме з офіційним візитом у Києві. Якими є сьогодні відносини між двома країнами та чого очікувати від візиту американського високопосадовця до України? Ми розмовляли на цю тему з представниками української влади та опозиції, а також з американськими експертами з питань України.

Візит Гілларі Клінтон до України відбувається після триденної поїздки до Америки президента Росії Дмитра Медведєва, яка широко висвітлювалася американськими ЗМІ. Якби не шпигунський скандал, російський напрямок можна було б вважати однією з дипломатичних перемог адміністрації Обами. Чи відбувається покращення відносин з Росією за рахунок України? Колишній заступник державного секретаря США, а нині експерт Фонду Маршалла Дейвид Креймер, вважає, що так:

«Адміністрація Обами критикувалася, у тому числі мною, за те, що вона не звертала достатньої уваги на інші країни в регіоні. Це важливо для США та Росії мати гарні відносини, але це не має робитися за рахунок відносин з Україною та іншими країнами регіону».

Представники української, польської та грузинської діаспори навіть влаштували протести під стінами російського посольства у Вашингтоні під час візиту президента Медведєва, закликаючи Обаму не розмінювати підтримку демократії в регіоні на дружбу з Росією.

Інші з цим не погоджуються. Зокрема колишній посол США в Україні, а нині дослідник американського Інституту миру у Вашингтоні Вільям Тейлор каже, що відсутність уваги до України протягом певного часу – це лише свідчення відсутності кризи в Україні. До того ж у США не хочуть втручатися у внутрішні справи України.

«В адміністрації слідкують за тим, що відбувається в Україні. Вони знають, що не можуть втручатися, не можуть диктувати напрямок. Українці самі мають визначити, яким шляхом рухатися».

У той же час представники української опозиції кажуть, що увага США до подій в Україні є надзвичайно важливою. Під час своїх візитів до Вашингтона вони намагаються переконати американські дипломатичні кола в тому, що під загрозою опинився не лише євроатлантичний напрямок України, але й суверенітет країни. Голова комітету Верховної ради з питань європейської інтеграції і представник НУНС Борис Тарасюк вважає, що Україну перетворюють із суб`єкта на об`єкт.

«На мою думку, Україна рухається у напрямку підпорядкованої Росії країни, втрачаючи здатність бути суб’єктом міжнародних відносин та перетворюючись на об’єкт міжнародних відносин».

Представники опозиції також відкрито закликають США, як і Європу, бути активнішими. Заступник генерального директора Центру Разумкова в Україні Валерій Чалий зокрема стурбований майбутньою орієнтацією України.

«Я закликаю вас бути більш глибоко залученими у наші двосторонні відносини та у нашу внутрішню ситуацію, допомогти нам не зійти зі шляху європейської та євроатлантичної інтеграції».

Опозиція сподівається, що під час свого візиту Гілларі Клінтон торкнеться порушень прав людини та свободи слова в Україні. Чалий сподівається, що найголовнішим посланням візиту буде: дотримуйтесь демократичних цінностей.

Цього ж очікують і вашингтонські експерти, серед них і Креймер:

«Клінтон мусить чітко заявити про проблеми, які виникнули на заваді демократичному розвиткові протягом останніх кількох місяців. Вона має сказати про це як публічно, так і під час приватних зустрічей».

Представники офіційної української влади, у свою чергу, сподіваються, що візит держсекретаря США Гілларі Клінтон до України надасть нового дихання економічним відносинам. Це підкреслює надзвичайний та повноважний посол України в США Олександр Моцик:

«На сьогодні в Україні працює півтори тисячі американських фірм і загальний капітал становить мільярд і трохи більше трьохсот мільйонів доларів. Це замало. Є потенціал набагато більший. Із поверненням ОПІК в Україну, а також з тим, що уряд дбає про те, щоб покращити інвестиції в Україну, і радикально покращити, то Україна зможе отримати від Америки додаткові інвестиції».

І усі сторони погоджуються: результати та наслідки візиту державного секретаря Гілларі Клінтон в Україну можуть значним чином вплинути на подальшу політику адміністрації Барака Обами щодо України.