РФ та Китай вже зараз випереджають США в гіперзвукових технологіях – Гудзонівський інститут

Міжконтинентальна балістична ракета злітає з пускової установки, встановленої на вантажівці. Фото: Міноборони Росії

"Росіяни відстають від Китаю, але все ще значно попереду нас. Росія досліджує гіперзвукові технології протягом останніх 40 років"
Даг Лемборн, конгресмен-республіканець

Надзвукові ракети можуть нести ядерні боєголовки, літати низько, їх важко виявити і збити.

Після Другої світової технологічне домінування Сполучених Штатів захищало, як американських громадян та американське військо, так і їхніх партнерів. Але досягнення Росії та Китаю в галузі гіперзвукових технологій за останні десятиліття, загрожують змінити ситуацію. На цьому наголошують експерти в Гудзонівському інституті.

За їхніми словами, Москва та Пекін вже зараз поповнюють сучасним озброєнням арсенали інших диктаторських режимів, таких як Іран та Північна Корея.

Одним із доповідачів під час панельної дискусії в Інституті Гудзона в п’ятницю 20-го вересня був конгресмен-республіканець Даг Лемборн.

Член Комітету Палати представників із збройних сил Лемборн зазначає, що Росія та Китай вже зараз випереджають Сполучені Штати у розробці, виготовленні та тестуванні надзвукових ракет.

Конгресмен-республіканець, Даг Лемборн під час виступу в Палаті Представників.

"Колись ми (США, – ред.) були лідерами в галузі гіперзвукових технологій. Дехто може навіть сказати, що ми їх винайшли. Ще на початку 1960-х років Ніл Армстронг досяг гіперзвукової швидкості на ракетному літаку X-15. І це за багато років до того, як він став першою людиною, яка ступила на Місяць. Через два десятиліття у своєму зверненні про стан справ у державі, 4 лютого 1986 року Рональд Рейган заявив, що нація приступить до розробки гіперзвукового літака, здатного долетіти з Вашингтона до Токіо за дві години. Ми всі знаємо, його досягнення в рамках “Стратегічної оборонної ініціативи” щодо протиракетної оборони. Але він також хотів, щоб США були в авангарді гіперзвукових технологій. Зрештою, ці та інші гіперзвукові програми не витримали років скорочення оборонного бюджету. Також, на жаль, нам довелося зосередитися на антитерористичних операціях. Це відвернуло нашу увагу і не давало нам зосередитися на змаганні великих держав" - заявив конгресмен Лемборн, відкриваєючи панельну дискусію.

Лемборн є також співголовою кокусу гіперзвукових технологій Палати Представників та головою підкомітету зі Стратегічних сил, який провів одні із перших слухань Конгресу США, щодо гіперзвукових технологій. Так, за його словами, Росія хоч і відстає у цій галузі від Китаю, але вже зараз випереджає США.

"Китай створює величезну кількість гіперзвукових ракет. Вони планують мати великий запас до кінця десятиліття, попри те, що вони і так вже мають дуже багато. Росія також має певний потенціал гіперзвукових ракет. Ми бачили їхнє використання в Україні. На жаль, це призвело до втрати багатьох життів. Росіяни відстають від Китаю, але все ще значно попереду нас. Росія досліджує гіперзвукові технології протягом останніх 40 років. Зокрема, гіперзвукові ракети "Кинджал", були також використані в Україні", – сказав законодавець.

За його словами, китайці також продемонстрували високі темпи льотних випробувань, що призвело до швидкого прогресу в їхніх технологіях щодо звичайних і навіть ядерних гіперзвукових ракет.

"Обидві країни, як я вже казав, мають оперативні можливості. Комуністична партія Китаю не зупиниться ні перед чим, щоб показати своє домінування", – пояснює конгресмен.

Лемборн наголошує, що його мотивація покращити сферу виробництва надзвукових технологій полягає не лише в тому, що Китай і Росія мають такі системи. І що мовляв, попри заяви деяких критиків, справа не в бажанні "мати те саме, що мають супротивники".

За словами конгресмена, американське військове командування готується до потенційної війни, в якій ВПС США доведеться цілити в позиції супротивника на дуже високій відстані.

"Наші військові командири кажуть нам, що потенційно їм знадобиться завдати ударів по ряду дуже важливих цілей, які є на великій відстані. І це станеться на початку конфлікту, з високим ступенем впевненості. Зараз ми маємо лише повільні крилаті ракети з обмеженою дальністю або балістичні ракети з передбачуваними траєкторіями", – передає слова військових США, американський законодавець.

"На нас однозначно чекає холодна війна, вже у 2025-му році"
Дональд Норкросс, конгресмен-демократ

Республіканець також наголошує, що зброя якою нині оперують американські військові, не здатна швидко та достатньо далеко поцілити стратегічні позиції противника.

Окрім того, нині йдеться не лише про атаки у відповідь, але й про достатньо швидку протиповітряну оборону.

"Ця зброя не впорається зі своїм завданням, якщо противник має повно систем-перехоплювачів. Нам потрібне щось, що може рухатися швидко, далеко і ухилятися від захисту. Нам також потрібно модернізувати власну протиповітряну оборону, щоб нейтралізувати загрозу нападу гіперзвукових ракет на нашу батьківщину", - підсумовує конгресмен.

Конгресмен-демократ Дональд Норкросс під час виступу у Конгресі США

Колега Лемборна по Комітету Палати представників із збройних сил, конгресмен-демократ Дональд Норкросс підкреслює, що питання гіперзвукових технологій є одним із небагатьох, яке має двопартійну підтримку та узгодженість в Конгресі США, "навіть за 47 днів до виборів".

Однією із причин двопартійної злагодженості у цьому питанні Норкросс назває сукупність останніх подій, зокрема стрімкий воєнний розвиток Росії та Китаю та вторгнення в Україну.

"Що нас справді об’єднує в питаннях гіперзвукових технологій, це розуміння того, що ми очолювали світ в галузі гіперзвукових технологій. Але як тільки ми трохи відпустили газ і вимкнули двигун, ми побачили як Китай і Росія буквально пролетіли повз нас впред. А також, коли ми бачимо, що сталося в Україні. Люди дуже стурбовані. Об’єднання цих питань дійсно говорить про занепокоєння", – заявив конгресмен-демократ Дональд Норкросс під час панельної дискусії в Гудзонівському інституті.

За словами Норкросса, США вже зараз покращують своє воєнне виробництво, не в останню чергу через російську війну в Україні, але "попереду ще довгий шлях, - каже конгресмен і підсумовує, – І так, на нас однозначно чекає холодна війна, вже у 2025-му році".

Тим часом, як повідомляє Asiatimes США розробляють нову ударну зброю великої дальності наступного покоління. Цей тип ракет описують, як значний стрибок вперед, у порівнянні із ракетами нинішнього покоління. Вони також мають конкурувати із гіперзвуковими ракетами, які виробляють Росія та Китай.

Цього місяця, пише видання, американський оборонний підрядник Lockheed Martin представив нові ракети на виставці Air, Space & Cyber Association 2024, біля столиці США, міста Вашингтона.

Варіант ракет XR, розроблений для задоволення зростаючих потреб винищувачів, має розширений фюзеляж для розміщення більшої кількості палива. Завдяки цьому його радіус дії збільшується приблизно до 1600 кілометрів, що можна порівняти з ракетою "Томагавк".

Дивіться також: Брифінг. $6 млрд для України: чи продовжить Конгрес доступ до коштів

Your browser doesn’t support HTML5

Брифінг. $6 млрд для України: чи продовжить Конгрес доступ до коштів