Корвет “Гетьман Іван Виговський” спустили на воду у Туреччині. Він долучиться до українського флоту у 2026 році

Церемонія спуску на воду корвета класу Ada "Гетьман Іван Виговський" у Стамбулі 1 серпня 2024 року. Handout/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP

Корвет “Гетьман Іван Виговський”, збудований у Туреччині для ВМС України, поповнить український флот та вийде у море у 2026 році. Корвет був урочисто спущений на воду за участі першої леді України Олени Зеленської, міністра оборони Рустема Умєрова та командувача ВМС України Олексія Неїжпапи.

“Україна поповнила свій флот ще одним турецьким корветом для війни з Росією”, – зауважує агенція Associated Press.

Українська делегація під час відвідування побудованого у Туреччині корвета "Гетьман Іван Мазепа", Стамбул, 1 серпня 2024 року. UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/AFP

Кораблі класу Ada, до яких належить і цей корвет, здатні вражати літаки, інші кораблі та підводні човни. Згідно з даними турецької компанії STM, цей корвет може вмістити до 86 осіб екіпажу, здатний знищувати повітряні, надводні та підводні цілі та забезпечувати морську вогневу підтримку, пише видання Newsweek.

Дивіться також: Екскомандувач НАТО Ставрідіс критикує Туреччину за рішення не впускати подаровані Україні британські човни у Чорне море

Адміністрація президента України стверджує, що завдяки судну такого класу вдасться захищати національні інтереси не лише в Чорному та Азовському морях, а й, зокрема, у Середземному морі та Атлантичному океані.

Попередній корвет з Туреччини “Гетьман Іван Мазепа” спустили на воду 2 жовтня 2022 року. Очікується, що цього року він замінить фрегат "Гетьман Сагайдачний" та стане флагманом ВМС Збройних сил.

Будівництво цих суден відбувається в межах рамкової угоди, яку Україна й Туреччина уклали наприкінці 2020 року, мовиться на офіційному сайті Адміністрації президента України.

Минулого місяця у ВРУ затвердили Стратегію морської безпеки України. У грудні минулого року була створена коаліція з питань морського потенціалу, яку очолюють Велика Британія та Норвегія.

Your browser doesn’t support HTML5

“Щоб люди мріяли жити в Україні”: інтерв’ю з командувачем ВМС України Олексієм Неїжпапою. Відео