ВООЗ каже, що «все готово» для постачання вакцин у програмі COVAX, куди входить Україна

Тедрос Адганом Ґебреєсус, генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я

Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що готова цього місяця разом з партнерами почати постачання вакцин від коронавірусу у межах міжнародної програми COVAX.

«Ми вже маємо все, що потрібно для швидкого розповсюдження вакцин, але нам ще потрібно збільшити виробництво», - сказав генеральний директор ВООЗ Тедрос Адганом Ґебреєсус після оголошення, що організація у понеділок офіційно затвердила вакцину компанії AstraZeneca, яку виробляють в Індії та в Південній Кореї.

Раніше ВООЗ також схвалила використання вакцини Pfizer, але великі надії покладають саме на препарат AstraZeneca, масове виробництво якого дешевше, а постачання простіше, оскільки та вакцина не вимагає надзвичайно низьких температур при транспортуванні і зберіганні.

Україна і ще понад 180 держав є учасниками COVAX (Фонду глобального доступу до вакцин проти Covid-19), що має на меті допомогти з отриманням вакцин країнам, зокрема з низьким рівнем доходів, де уряди не змогли самостійно забезпечити імунізацію населення, або потребують додаткової допомоги.

Дивіться також: Результати щеплень в Ізраїлі підтверджують реальну дієвість вакцини від COVID-19

США, ЄС та деякі інші країни ще на початку пандемії уклали прямі договори про постачання вакцин від розробників і почали масові щеплення у грудні минулого року.

Оприлюднені COVAX плани передбачають, що на першому етапі для України зарезервовано 2 215 200 доз вакцини AstraZeneca-SK Bioscience, а також 117 000 доз вакцини Pfizer-BioNTech.

Президент Володимир Зеленський заявляв раніше, що Україна в межах COVAX «гарантовано» отримає 8 мільйонів доз вакцин, але сподівається збільшити ту цифру до 16 мільйонів.

Український уряд на початку лютого окремо оголосив про придбання 12 мільйонів доз вакцин AstraZeneca і Novavax в індійського виробника Serum Institute.

Київ також вів переговори про закупівлю вакцини у китайських розробників, але виключив можливість застосування вакцини російського виробництва.

COVAX планує до кінця червня розповсюдити 336 мільйонів, а до кінця року - 2 мільярди доз вакцин.

Дивіться також: Як боротьба із пандемією небезпечного вірусу стає родинною справою багатьох поколінь. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Як боротьба із пандемією небезпечного вірусу стає родинною справою багатьох поколінь. Відео