Підприємливі кухарі везуть обід до споживачів

Економічна криза, незважаючи на усі свої негативні сторони, має і позитивний бік. Адже спонукає шукати нові способи заробити і працювати ефективніше. Так, саме у розпал економічної рецесії, на вулицях великих міст Америки почали з’являтися так звані «кухні на колесах». У час, коли чимало традиційних харчувальних закладів були вимушені зачинити свої двері, цей вид бізнесу розквітає. Розпочати таку справу не вимагає величезних капіталовкладень. А успіх гарантує зручність та різноманітність кухні, яку пропонують власники пересувних ресторанів. Такий спосіб пообідати став надзвичайно популярним і у столиці США, Вашингтоні.

Стефан Бойлін готує свій фірмовий сандвіч в кухні на колесах, запаркованій в обідню пору в одному з центральних районів Вашингтона. Працівники місцевих офісів вишукувались у чергу за смачними канапками.

«Це – моя улюблена кухня на колесах. Тут готують перчені кубинські сандвічі. Недорого і швидко. Всього сім доларів», – каже Джін Фандковскі.

Бойлін пропрацював кухарем у ресторані понад 20 років. У певний момент вирішив відкрити власний ресторан:

«Я спробував відкрити традиційний ресторан. Але це був час, коли банки почали розвалюватися а економіка занепадати. Тож не було можливості взяти кредит. А на це у мене вистачило власних грошей».

Його кухня на колесах виїхала на вулиці столиці два роки тому. Тоді у місті було лише кілька подібних пересувних їдалень. Тепер, за підрахунками Стефана, понад 70, і їх кількість постійно збільшується. Більшість власників обирають такий вид бізнесу, оскільки він не потребує великих капіталовкладень. Однак, серед них почали з’являтися і власники традиційних ресторанів, такі як Насар Меґра, який відкрив кухню на колесах два місяці тому:

«Це – нове віяння моди у місті. Ми намагаємося крокувати в ногу з часом. Ми повинні не відставати від інших».

Мобільні їдальні, як правило збираються в певних районах міста. Клієнтам, не доводиться далеко ходити, аби вибрати що їм до душі. Власники пропонують широкий вибір етнічної кухні, швидко, смачно і дешево.

«Я вже пробувала тайську їжу. Спробувала барбекю. Я сама з Південної Кароліни і люблю м’ясо засмажене за рецептом з півдня країні. Тут все дуже унікальне. Мені подобається, що кожен з них має свій, відмінний смак. Все дуже смачно», – Кеті Рікалде.

«Безперечно це дуже вигідно. Ви не платите за обслуговування. Якість та смак їжі не гірші, якщо не кращі, ніж у звичайних їдальнях», – каже покупець Ґрент Колінс.

Різноманітний вибір пересувних їдалень, відбиває клієнтів у традиційних ресторанів. Власниця їдальні неподалік – Марлін Лоуб зазначає:

«Я нікому не бажаю зла, але безперечно нам усім важче, коли у сусідньому парку збирається стільки мобільних кухонь».

Конкуренцію відчувають і вуличні торговці. Каса Тега продає хот-доги на цій вулиці Вашингтона вже 18 років:

«Торгівля зараз зовсім нікудишня. Цьому сприяють пересувні кухні та інші фактори. Зовсім не так було як раніше».

Однак, не легко і самим власникам пересувних їдалень. Адже працювати вони можуть лише кілька годин на день, а у погану погоду торгівля взагалі може зупинитися. Машини потребують ремонту, вихід з ладу скажімо, двигуна, позбавляє їх прибутку на кілька днів. Їм також доводиться долати уявлення про погані санітарні умови в мобільних кухнях. Джеф Келі один із засновників асоціації власників ресторанів на колесах. Він запевняє, що пріоритетом членів організації є безпека харчів:

«Згідно із законами Вашингтона, щонайменше двічі на рік машини перевіряє санітарний інспектор з Міністерства охорони здоров’я. Кожна їдальня повинна вивісити дозвіл міністерства. Окрім того, поліція міста також часто перевіряє машини на наявність усіх документів».

Власники кухонь на колесах активно використовують соціальні мережі для підтримки зв’язку з клієнтами, завдяки чому часто випереджають своїх стаціонарних конкурентів.

«Ми повідомляємо клієнтів де будемо того чи іншого дня, що будемо готувати. У свою чергу вони залишають свої відгуки про нашу роботу», – каже Джеф Келлі.

Різноманітний вибір, дешева і смачна їжа привертають увагу клієнтів до пересувних їдалень не лише у Вашингтоні. Такий спосіб пообідати набирає популярності по всій країні.