Уряд США заперечує вплив на надання політпритулку Данилишину

Уряд США заперечує вплив на надання політпритулку Данилишину

Американський уряд заперечує свій вплив на надання Чехією політичного притулку колишньому міністру економіки України Богдану Данилишину. Сьогодні посольство США в Києві оприлюднило заяву, де розповсюджена деякими українськими ЗМІ інформація щодо цього випадку називається недостовірною:

«Останні повідомлення в українській пресі припускають, що уряд США заздалегідь знав про нещодавнє рішення Чехії надати політичний притулок колишньому міністрові економіки України Богдану Данилишину або навіть, що чеський уряд прийняв таке рішення за наполяганням Вашингтона. Ці повідомлення абсолютно хибні. Перед оголошенням цього рішення жодних консультацій з урядом США або його інформування не відбувалося», – йдеться у заяві.

Водночас оглядачі зазначають, що американські урядовці вже вдруге за останній час більш ніж прозоро натякають українській владі, що вбачають в її діях відхід від демократичних принципів. Напередодні помічник держсекретаря Сполучених Штатів з питань демократії і прав людини Томас Мелія назвав рішення Праги про надання притулку Данилишину сигналом Києву. Американський урядовець висловив стурбованість Вашингтона тим, що відбувається в Україні, зокрема вибірковим застосуванням правосуддя, очевидно натякаючи на арешти колишніх урядовців близьких до нинішньої опозиції. Водночас посадовець зазначив, що поки що зарано говорити про міжнародну ізоляцію української влади.

«Я гадаю, що рішення чеського уряду має стати дзвоником для уряду України щодо того, як Європа і міжнародне співтовариство сприймає ці процеси, як обраний Україною шлях оцінює міжнародна спільнота», – зазначив Мелія.

Американський урядовець заявив, що обговорюватиме питання демократії та дотримання прав людини з українськими колегами та представниками неурядових організацій. Українські посадовці продовжують наполягати, що в арештах опозиціонерів немає жодної політики. Вони також переконані, що кримінальне переслідування Юлії Тимошенко та членів її команди не позначиться на стосунках Києва із Європейським Союзом.