Дизайнер Ольга De NoGGa: «Сьогодні українці прагнуть виділятися з натовпу»

Ольга De NoGGa

Молодий дизайнер Ольга De NoGGa не боїться експериментів і новизни. Саме оригінальність і працьовитість вона вважає запорукою успіху у вимогливому і жорсткому світі моди. І це кредо допомагає дизайнеру впевнено завойовувати симпатії не тільки в Україні, а й за кордоном. Лише за п’ять років існування бренду Ольга De NoGGa стала лауреатом і дипломантом багатьох всеукраїнських і міжнародних виставок, конкурсів та фестивалів моди. А з 19 по 25 вересня вона буде єдиним дизайнером, який представлятиме Україну на Тижні моди в американській столиці. Про своє бачення моди та очікування від американської публіки Ольга De NoGGa розповіла в інтерв’ю «Голосу Америки».

Г.А.: Розкажіть як формувалася дизайнер Ольга De NoGGa і як з’явилась назва вашого бренду?

Ольга De NoGGа: Бажання творити прекрасне, малювати в мене з'явилося ще в дитинстві. Ще здобуваючи свою першу вищу освіту – бухгалтера, я зрозуміла, що можна поєднати бізнес із власним захопленням – моделюванням одягу, так я стала студенткою Львівської національної академії мистецтв. А це ще більше підштовхнуло мене до початку самостійної творчості у фешн-індустрії.

Офіційна поява бренду De NoGGa датується 2005-им роком, хоча і до того часу я проектувала одяг. Чому саме «De NoGGa»? Знаєте, при виборі назви бренду я навіть довго не замислювалася, просто я знала, що в мене є французьке коріння: по батьковій лінії у мене дворянське походження. І ось цю приставку «де» я і обіграла в назві свого бренду.

Г.А.: Наскільки розвинута індустрія моди в Україні на сьогодні?

O.D.N.: На щастя, сьогодні помітна значна активізація інтересу до індустрії моди в Україні і вона почала набувати рис індивідуальності. Це пов’язано з появою простору для молодих дизайнерів і підвищення попиту на дійсно якісну роботу. Дизайнери все активніше намагаються вивести розвиток української моди на світовий рівень. Але, звісно, є дуже багато недоліків у цих процесах.

Насамперед, хочу сказати, що політика нашої держави не зовсім налаштована на те, щоб справді підтримувати молодих дизайнерів, допомагати їм хоча б мінімально. І це – дуже велика перешкода, бо не всі можуть витримати жорсткі умови цього бізнесу. А це призводить до того, що бачимо сьогодні: більшість українців вдягнуті не від українського виробника, а від закордонного. На жаль. Але я оптимістка, і тому вірю, що все налагодиться!

Г.А.: Чи важко Вам, як молодому дизайнеру, було заявити про себе і знайти свою нішу на цьому ринку?

O.D.N.: Звичайно, бували різні моменти в творчості: і злети, й падіння, і радості, й розчарування. Завжди важко щось починати з нуля, тому що треба протоптувати собі стежинку серед тернів босими ногами. Шлях дизайнера, справжнього дизайнера, який намагається стати спеціалістом своєї справи, звісно, не легкий, бо потребує багато зусиль, енергії, старань і часу. Просто треба любити те, що ти робиш і вірити в те, що одного дня про тебе заговорить весь світ.
http://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/9246327

Г.А.: Ваші колекції вражають оригінальністю крою і орнаменту, як також сміливим поєднанням кольорів. Чи готовий український споживач купувати такий одяг?

O.D.N.: Одяг від De NoGGa практичний, зручний та водночас креативний, що дозволяє людині залишатися елегантною та вишуканою. Щодо кольорової гами, то все залежить від конкретної колекції, але більше я схиляюся до експресивних, яскравих, оригінальних поєднань. І однією із особливостей українського національного костюму є насиченість барв, тому я часто обіграю це в своїх колекціях, не боюся експериментувати як з кольором, так і кроєм та фактурою тканин. Як не дивно, але українці зараз спраглі саме таких речей. Звісно, це здебільшого молодь, але й коли старші люди також хочуть одягнути щось таке цікаве, я отримую тільки задоволення.

Г.А.: Де сьогодні можна знайти одяг Вашого бренду?

O.D.N.:
Сьогодні одяг бренду De NoGGa можна придбати у Львові, Єкатеринбурзі, Варшаві, а також в інтернет-магазинах. Найближчим часом планую виходити далі на європейський та американський ринок. Чекайте…

Г.А.: Чи погоджуєтьсь Ви з думкою, що українцям у питанні одягу властива масовість, стандартність і боязнь виділятися серед інших?

O.D.N.: Щось таке є, але українці вже це переосмислюють. І мене дуже тішить те, що все більше і більше людей на вулицях міста досить цікаво виглядають, зі смаком одягаються. Так що сьогодні вже майже ніхто не боїться виділятися із натовпу, а швидше, навпаки, прагнуть цього.

Г.А.: Чи є попит сьогодні в Україні на брендову продукцію і чи по кишені вона для українського покупця?

O.D.N.:
Як не сумно, але для більшості українців брендовий одяг є розкішшю. Тому можливі два варіанти: або обирати другу лінію колекцій від українських дизайнерів, або ж вдягатися в мас-маркет брендах. Все ж таки зараз є можливість стильно одягатися за невеликі гроші.

Г.А.: Що надихає Вас на пошук нових ідей та образів?

O.D.N.:
Моя кохана людина – Ростислав Демчук, який також є моїм головним маркетологом; завжди мене підтримує і дає слушні поради.

Також я дуже полюбляю подорожувати, і з кожної поїздки везу із собою не лише сувеніри і море вражень, але й нові ідеї для творчості... Дуже люблю Прагу, Стамбул і, звісно ж, мій Львів...

Г.А.: Ви проводили покази своїх колекцій за кордоном, як сприймають Вас у європейському світі моди?

O.D.N.:
Із поки що невеликого досвіду спілкування із західними покупцями я зрозуміла, що головне в дизайні – зберігати індивідуальність і невтомно експериментувати. Проводячи покази своїх колекцій за кордоном, завжди мою творчість сприймали привітно і адекватно, ніколи не було ніяких негативних ексцесів. Публіка там позитивно налаштована на сприйняття екстравагантної української моди.

Г.А.: Ви самостійно фінансуєте свої проекти та покази, чи працюєте із спонсорами?

O.D.N.:
Щоб створити хоча б одну колекцію, розрекламувати її, презентувати перед публікою і т.д. потрібно чимало коштів. Я поки що покладалась тільки на свої сили.

Г.А.: На Тижні моди у Вашингтоні Ви – єдиний дизайнер, який представляє Україну. Як вдалося потрапити на цей захід і які Ваші очікування?

O.D.N.:
Так, цього року я єдиний представник українських дизайнерів у Вашингтоні. Мені пощастило, що я познайомилася із організатором Іаном Вільямсом. Йому дуже сподобалися мої роботи. Після того ми часто спілкувалися, він неодноразово запрошував мене взяти участь у його Тижні моди. І ось нарешті це сталося!

Звичайно, маю багато планів та надій: хотілося б познайомитися і поспілкуватися із різними творчими особистостями, дизайнерами, художниками, налагодити співпрацю із американським фешн-ринком і просто сповнитися новими ідеями для роботи.

Г.А.: Хто із світових дизайнерів є для Вас зразком у професійному плані?

O.D.N.:
У різний період моєї творчості мене надихали різні дизайнери. Але особливо мені до вподоби Александр Макквін, Джон Гальяно, Луі Вітон.

Г.А.: Вiд кого одягається дизайнер Ольга De Nogga?

O.D.N.:
Звичайно, в основному, це одяг від бренду De NoGGa (посміхається), а також від інших українських дизайнерів.

Г.А.: Який рецепт успіху Ольги De NoGGa?

O.D.N.:
Як говорили мої батьки, щоб людина стала дійсно успішною в житті, не можна зупинятися на досягнутому. Я досить часто брала участь у різних фешн-конкурсах, фестивалях, показах моди (і зараз це роблю, звісно). Все це є дуже цінним досвідом і сходинками до майбутнього успіху. Мені важко про себе говорити, чи вийшла я вже у «великий світ моди», чи ні, просто я не зациклююсь на цьому, а роблю те, від чого співає моя душа!

Втім, якщо бути лаконічною, то рецепт такий: обожнювати те, чим ти займаєшся, дуже багато працювати, радіти кожній прожитій хвилині, любити людей і незабувати про благодійність.