Барак Обама оголосив свій план скорочень у військовій галузі

Після десяти років виснажливих війн президент Обама має намір скоротити військову галузь США та зробити її більш ефективною. Про це він заявив на перс-конференції у четвер. До цього кроку президент вдасться відповідно до минулорічного рішення Конгресу США скоротити бюджет Пентагона у наступні десять років на 450 мільярдів доларів.

«Час воїн закінчується, втім ми маємо відповісти на питання, якою повинна бути наша армія після десятиліття війн. І нам пощастило, що сьогодні ми можемо виходити з позиції сили», - заявив президент Барак Обама.

Обама обіцяє, що реформована армія залишиться потужною. Військові поступово відійдуть від стратегії традиційної війни часів Холодної війни та зосередяться на програмах з анти-тероризму, запобігання ядерній загрозі, кібер-злочинності та протиракетному захисті. Втім, у своєму зверненні до преси Обама не зазначив, які конкретно військові загони чи бази будуть скорочені. Замість того, він говорив про американську військову потужність.

«Наша армія буде менш чисельною, втім світ повинен знати, що Сполучені Штати утримають статус військового гегемона», - пообіцяв президент.

Пентагон планує перемістити свою присутність з Європи до Тихоокеанського регіону, де невпинно збільшується вплив Китаю, що дуже непокоїть Вашингтон.

«Про це військові говорили вже двадцять років. Тепер, коли Саддама Гуссейна нема в Іраку, цей крок став реальним. Тим більше, беручи до уваги ті загрози, які можуть надійти з моря чи з повітря, наприклад з боку Ірану», - каже аналітик Майкл О’Ганлон.

Деталі щодо скорочень у військовій галузі президент Обама має оголосити вже у найближчі тижні, коли внесе пропозицію бюджету на наступний фіскальний рік. Відтак, аналітики матимуть більш чітке уявлення, якою буде майбутня армія США.