Орест Дейчаківський: Плюралізм українського суспільства може врятувати Україну від авторитаризму

Радник Гельсінської комісії Орест Дейчаківський вважає, що Україна повинна розвірвати усі зв’язки зі своїм радянським минулим, а плюралізм українського суспільства дозволить уникнути запровадження в Україні повного авторитарного режиму, на зразок тих, що діють в Росії чи Білорусі. «Голосу Америки» Орест Дейчаківський розповів власне бачення українського сьогодення.

Голос Америки: Як би Ви охарактеризували сьогоднішню ситуацію в Україні?

Орест Дейчаківський

Орест Дейчаківський: Україна рухається у напрямку авторитарних Росії та Білорусії, а не у напрямку демократичних європейських систем. Вибірокве переслідування колишніх українських урядовців говорить про багато і Захід цим занепокоєний.

Україна має головувати в ОБСЄ у 2013-му році. Думається, що українські політики хотіли б показати хороший приклад урядування, на що у них є два роки, але на цей момент Україна рухається зовсім не у напрямку розвитку демократії.

Г.А.: Чи можливо на сьогодні зупинити ці негативні тенденції?

О.Д.: Пройшов тільки рік з часу діяльності уряду Віктора Януковича. Я не думаю, що для України все втрачено. В Україні все ж існує громадянське суспільство, хоча, звісно, є і неабиякий тиск. В Україні все ще існує свобода слова, хоча зараз її, звичайно, менше, ніж було рік чи два тому. Країна досі поділена на дві частини, одна з яких не погоджується з політикою правлячої на сьогодні політичної сили.

Г.А.: На Вашу думку, чи може США чи Євросоюз допомогти Україні зараз і якщо так, то які кроки вони повинні зробити для підтримки демократичного розвитку в Україні?

О.Д.: Найперша річ – це те, що і Америка, і Євросоюз повинні і надалі активно висловлювати свою позицію. Я думаю, що після певного періоду «медового місяця» на весні 2010-го року з цим ситуація зараз налагодилась. Таке трапляється з багатьма країнами, коли новому уряду дається можливість попрацювати. Та за деякий час стало помітно, що загроза для демократії починає зростати. США та Євросоюз занепокоїлись і почали реагувати на ці негативні тенденції.

Багато уваги було приділено, зокрема, місцевим виборам у жовтні. Держдепартамент США та ЄС сьогодні критично висловились щодо вибіркового правосуддя, яке відбувається в Україні. Якщо члени уряду Януковича думають, що вони можуть водити Захід за носа, то я хочу сказати, що Захід все прекрасно розуміє. Я ще не зустрів жодної особи, яка працює з Україною, яка б не думала, що останні кримінальні переслідування уряду Тимошенко є політично вмотивованими. Але я переконаний, що Америка та Євросоюз повинні надавати не лише моральну, а й за можливістю, фінансову підтримку на розвиток демократичного суспільства та свободи слова в Україні.

Г.А.: Які сценарії розвитку в Україні Ви бачите у наступні 5-10 років?

О.Д.: Дуже важко сказати. В Україні досі є плюралізм. Прогнозування ситуації, яка складеться в Україні, – річ складна. Наприклад, візьмемо період шість років тому, коли відбувалася Помаранчева революція, або навіть ще раніше – п’ять років до неї. Впродовж цих років ми спостерігали за репресивним режимом Кучими. Але відбулась Помаранчева революція, яка принесла багато надій на демократію. На жаль, багато з цих надій були зруйновані. Якщо би хтось намагався передбачити теперішній час шість років тому, все виглядало б оптимістичніше. Тому все ще може статися в Україні. Те, що зараз відбувається – не виглядає оптимістично, але Україна має достатньо плюралізму та демократії для можливих змін.

Г.А.: Чи вважаєте Ви, що саме плюралізм у суспільстві допоможе Україні залишатися демократичною країною?

О.Д.: В Україні є багато тих, хто розуміє, що для власного добробуту країна повинна рухатись до Європи. Українці розуміють, що вони повинні повністю розірвати стосунки з радянським минулим. Я думаю, в України є достатньо потенціалу, щоб це втілити. Але це повинно статися зараз – поки ще не пізно.