Досягнення та прорахунки Барака Обами за чотири роки президентства

Your browser doesn’t support HTML5

У вівторок стартує Національний з’їзд американської Демократичної партії. Ця подіє є своєрідною кульмінацією виборчої кампанії у США, оскільки саме під час цього з’їзду партія офіційно номінує чинного президента країни Барака Обаму на наступний чотирирічний термін.

Чотири роки тому Барак Обама став 44-им президентом Сполучених Штатів. Демократична партія висунула його кандидатуру в час, коли країна переживала глибоку економічну рецесію. Озброївшись гаслом «Зміни у які ми віримо», Обама обіцяв подолати цю проблему.

«Багато його обіцянок базувались на сподіванні, що обидві партії співпрацюватимуть для їх втілення. Однак, коли Джон Бейнер став спікером Палати представників, стало зрозуміло, що головною метою республіканців стало не допустити жодної співпраці».
Дженіфер Ловлес
За майже чотирирічне перебування Обами у Білому домі економіка країни покращилась, однак не настільки, наскільки сподівались американські виборці. Політолог Дженіфер Ловлес каже, що Обама добре засвоїв різницю між виборчими обіцянками і їх втіленням у життя:

«Багато його обіцянок базувались на сподіванні, що обидві партії співпрацюватимуть для їх втілення. Однак, коли Джон Бейнер став спікером Палати представників, стало зрозуміло, що головною метою республіканців стало не допустити жодної співпраці».

Яскравим прикладом такого протистояння став запропонований Обамою законопроект щодо нелегальних мігрантів. Згідно із ним, нелегали, які потрапили у США дітьми, отримали б можливість легалізуватися і стати громадянами країни. У Конгресі цей законопроект не пройшов.

У червні президент заявив, що навіть без закону тимчасово припинить депортацію іммігрантів, які підпадали би під умови цього акту.

Деякі зі своїх обіцянок Бараку Обамі все ж вдалося виконати. Він провів реформу системи охорони здоров’я. Хоча закон викликав багато міжпартійних суперечок, Верховний суд все ж таки підтримав більшість його основних положень.

Іншим досягненням є й те, що Конгрес схвалив виділення 787-ми мільярдів доларів для порятунку економіки та підтримав надання урядової допомоги американським автовиробникам «Дженерал Моторс» та «Крайслер».

За наказом Обами, було проведено спец-операцію у якій в Пакистані було знищено терориста №1 – Осаму Бін Ладена, якого звинувачують в організації терактів 2001-го року.

Президент Обама завершив війну в Іраку, почав виведення військ з Афганістану та уклав новий договір про нерозповсюдження ядерної зброї з Росією.

Він став першим чорношкірим американським президентом та першим главою держави, який підтримав одностатеві шлюби.

Опитування громадської думки свідчать, що Барак Обама симпатизує багатьом виборцям. Однак більше американців схильні думати, що краще з економічними проблемами країни може справитися суперник Обами – Мітт Ромні.

У виборчому бюлетені у листопаді, поряд з Обамою стоятиме й прізвище теперішнього віце-президента Джозефа Байдена. Байден шість разів був обраний сенатором США. Його вважають експертом з міжнародних відносин.