"Ми побачили низку продуктивних кроків" – Держдеп про український план перемоги

Будівля Державного департаменту США у Вашингтоні.

У Держдепартаменті отримали український план перемоги, ознайомились із ним та готові до перемовин з Києвом.

Про це заявив під час щоденного брифінгу речник Держдепу США Метью Міллер, у середу 2-го жовтня. Міллер підкреслив, що американська сторона побачила в цьому плані "низку продуктивних кроків".

Речник Держдепу США Метью Міллер, під час щоденних брифінгів із журналістами.

Водночас, за словами речника, цей план передбачає дії не лише від України, але й від партнерів, відтак його зміст потребує подальших обговорень.

"План перемоги, який представила Україна, — це не лише питання дій, які має вжити Україна, це й питання дій, які мають зробити інші країни світу. Україна іще не оприлюднила публічно свій план перемоги, тому я не збираюся цього робити самостійно. Це їхня прерогатива. Але ми отримали цей план, ми його переглянули і побачили низку продуктивних кроків. Ми будемо спілкуватися з ними (українцями ред.) з цього приводу", – відповів речник Держдепу на запитання під час брифінгу.

Речник прокоментував також і початок розслідування українською прокуратурою найбільшого масового розстрілу українських військовополонених у Донецьку. За словами Міллера, хоч Держдеп і не має незалежних даних, щоб підтвердити цей факт, але від початку війни, увесь світ побачив "жахливі звірства", які вчиняє Росія.

"Ми бачили ці звіти. У мене немає незалежної інформації, щоб підтвердити їхній вміст. Але я вважаю доцільним, що Україна почала відповідне розслідування. Очевидно, якщо говорити загалом, ми бачили, як Росія вчиняє жахливі звірства від початку цього конфлікту", – прокоментував Міллер.

Водночас, посадовець не пояснив, чи готові США допомогти Україні збивати ворожі ракети так само як вони це роблять в Ізраїлі.

Речник також не дав чіткої відповіді на заклики про зняття обмежень з української армії вести вогонь по території РФ, американським озброєнням.

"Ми чітко дали зрозуміти, що підтримуємо право України захищати себе не лише на словах, а й на ділі. І ми забезпечили їх необхідним обладнанням для збивання ракет. Якщо ви подивитесь на системи протиповітряної оборони, які ми надали, включно з новою системою, яку ми анонсували минулого тижня, ми фактично надали їм такі можливості. І ми продовжимо надавати цю можливість", – відповів Міллер.

Нагадаємо, колишній директор ЦРУ Майк Помпео, який був державним секретарем в адміністрації Дональда Трампа, назвав "дурними" обмеження щодо використання західної зброї Україною.

Дивіться також: Зеленський зустрівся з Трампом і Гарріс: останні новини

Your browser doesn’t support HTML5

Брифінг. Зеленський зустрівся з Трампом і Гарріс: останні новини