Держдеп про MH17: Ми зобов'язані притягнути Росію до відповідальності за воєнні злочини 

Головуючий на судовому процесі в Нідерландах суддя Гендрік Стейнгаюс розглядає реконструйовані уламки рейсу MH17 "Малайзійських авіаліній" на військовій авіабазі Гілзе-Рієн, Нідерланди, 26 травня 2021 року. (AP Photo/Peter Dejong)

Державний департамент оприлюднив заяву до вшанування 10-х роковин авіакатастрофи MH17 на неконтрольованій частині у східній Україні, наголосивши, що попереду ще багато роботи, щоб притягнути Росію до відповідальності.

"Ми підтверджуємо наше зобов'язання щодо справедливості для пасажирів рейсу MH17, життя яких безглуздо обірвали. У 2022 році Окружний суд Гааги визнав винними трьох членів російських маріонеткових сил на сході України через їхню роль у збитті літака. Це важливий крок, але попереду ще багато роботи, щоб забезпечити притягнення до відповідальності всіх винних у збитті MH17 і щоб досягнути певну міру справедливості щодо 298 невинних пасажирів і екіпажу, що загинули 17 липня 2014 року", - заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

В Держдепі США наголосили, що десяті роковини трагедії MH17 відбуваються в час повномасштабної загарбницької війни Росії поти України.

"Сполучені Штати залишаються відданими притягненню Росії до відповідальності за воєнні злочини, скоєні під час її війни проти України, і підтримці України в захисті її території", - мовиться в заяві.

Як повідомляв Голос Америки, напередодні низка експертів заявили, що міжнародне правосуддя має бути більш підготовленим для розслідування подібних масштабних воєнних злочинів, як збиття MH17. Вони також висловили застереження, що після 10 років після авіакатастрофи українське небо досі не захищене, Росія продовжує атакувати українські міста та цивільні обʼєкти.

Дивіться також: Тімоті Снайдер: Якщо Росія, ядерна держава, переможе Україну, це створить світ, де ядерна війна більш імовірна