У США презентували український застосунок для координації дій "народних дипломатів" за кордоном

Українських активістів, які проводять мітинги й акції на підтримку своєї країни за кордоном, закликають координувати свої дії через застосунок Strichka. AP Photo/J. Scott Applewhite

Вокаліст гурту ТНМК Фоззі (Олександр Сидоренко) під час концертного туру у США презентував “цифрову спільноту українців за кордоном” – застосунок STRICHKA, призначений для координації дій українців за кордоном.

Фоззі став амбасадором проєкту, як і військова парамедикиня Юлія Паєвська "Тайра" та режисер Олесь Санін.

“Strichka – це додаток, який має бути в кожного українця за кордоном. Не для того, щоб збирати дані, нам все одно, як ви опинилися за кордоном і що ви там робите. Головне, щоб ви не вимикалися із процесів. І щоб ми робили інформаційні хвилі – синхронно”, – розповів Фоззі у коментарі Голосу Америки.

Зі сцени музикант закликає присутніх на концерті українців спілкуватись та координувати глобальні акції з підтримки України у світі: “Встановлюйте додаток, будь ласка, інтереси України мають бути захищені скрізь, особливо коли йдеться про США, які є нашим найбільшим партнером”.

Це спосіб доносити нашу позицію синхронно – чи то Мангеттен у Нью-Йорку, чи Нові Доми у Харкові
Фоззі

“Я є гарантом того, що це не якийсь маркетинговий непотріб, а дійсно спосіб доносити нашу позицію синхронно всюди – чи то Мангеттен у Нью-Йорку, чи Нові Доми [історичний житловий масив] у Харкові”, – додав Фоззі.

Він також зауважив – в Україні відчувають роль діаспори і тимчасово переміщених за кордон українців. Неодноразово акції протесту та постійні зусилля із лобіювання підтримки Україні дали свої конкретні результати.

“Дуже добре, що у нас є такий союзник, – каже про музикант про США. – Бажано, щоб він “не перемикався” з цієї проблеми і надалі та розумів, що ворог – у Москві”.

Про роль українців за кордоном додам і присутній на концерті ТНМК у Нью-Йорку капітан ЗСУ Сергій Майданюк: “Перемога починається з кожного українця, байдуже – він в Україні перебуває чи за кордоном, але всі вносять свою частину в перемогу”.

На платформі Strichka, кажуть розробники, можна дізнаватися про завдання, які стоять перед Україною у конкретний момент часу, приєднуватися до закордонних акцій та ініціатив, бути в курсі анонсів від українських спільнот за кордоном.

На сайті проєкту є і “Посібник з народної дипломатії”, створений під натхненням досвіду народної дипломатії Ізраїлю.

“Російська пропаганда коштує мільярди на рік. Українська пропаганда робиться добровольцями, небайдужими людьми. Ці небайдужі люди – ми, українці і друзі України по всьому світі. Тому ми маємо протиставити російським грошам силу народної дипломатії”, – кажуть розробники застосунку Strichka.

Як повідомляв Голос Америки, ТНМК зібрав уже понад 37 тисяч доларів на допомогу українському війську під час концертів у Пенсильванії та Нью-Йорку. Це перші міста туру Північною Америкою. Наразі гурт виступає у Канаді.

Тур триває завдяки концертній агенції MoLoKo, а благодійні аукціони та збір коштів допомагає проводити фундація Liberty Ukraine. Усі зібрані кошти йдуть на потреби Головного управлінню розвідки Міноборони України, очільник якого Кирило Буданов напередодні вже відзначив музикантів ТНМК за зібрану ними допомогу.

Your browser doesn’t support HTML5

ТНМК у Північній Америці презентував новий проєкт для українців за кордоном. Відео