Три шляхи обійти долар - аналітики про те, чому BRICS не став проривом

Минулого тижня в російській Казані лідери Росії, Бразилії, Китаю, Індії та ОАЕ обговорювали способи похитнути домінантну роль долара в міжнародних фінансах

Плани знищити домінування долара як світової валюти, озвучені минулого тижня на саміті BRICS в Росії, залишаються лише теорією, кажуть оглядачі.

В українському Нацбанку переконані: відмовитись від долара нереалістично, але росіяни продовжать робити ці спроби. Про це в інтерв'ю Голосу Америки сказав голова НБУ Андрій Пишний.

З амбітними планами "створити нашу власну" міжнародну платіжну систему, які озвучив міністр фінансів Росії Антон Сілуанов, контрастувала записка Кремля до учасників саміту, звертає увагу Bloomberg.

Організатори події в російській Казані радили учасникам брати з собою готівкові долари, вказуючи, що "лише готівкові долари та євро можна вільно обміняти на готівку в рублях в більшості банків Росії".

В Росії через міжнародні санкції не працюють картки Visa та Mastercard. Російська платіжна система "Мір" перебуває під санкціями. В 2022 році, після повномасштабного вторгнення Росії до України, система міжнародних платіжних повідомлень SWIFT від'єднала більшість провідних російських банків, а союзники заморозили понад 280 мільярдів доларів російських державних активів.

Домінування долара як валюти міжнародних платежів дає США можливість відслідковувати трансакції, обмежувати відмивання коштів, або ухилення від санкцій, вказує Economist.

BRICS, яке заснували Бразилія, Росія, Індія та Китай, нещодавно доєднались Об'єднані Арабські Емірати, шукає можливість обійти ці механізми. Під час саміту Путін закликав "збільшити застосування національних валют для торгівлі та інвестицій", президент Китаю Сі Цзіньпін наголосив на важливості зміни світової фінансової системи.

Можливі варіанти обходу долара назвав Bloomberg:

- Торгівля в національних валютах. Цей варіант дуже витратний, йдеться в аналізі аналітиків Bloomberg Алекса Ісакова та Джерард Діпіппо. Economist погоджується: торгівля в національних валютах вимагає накопичення значних резервів у валютах торгових партнерів, адже експорт та імпорт з цих країн зазвичай не збалансований.

- Цифрові валюти. "Надто нестабільні", - виносить вирок Bloomberg. Economist же у своєму аналізі припускає, що цифрові валюти можуть розвиватись в межах системи BIS - банку міжнародних розрахунків, який розвиває ідею оплат цифровими валютами центральних банків і запрацює незабаром.

- Китайський юань. Китай хоче збільшити вплив своєї валюти в світі, але не хоче робити його повністю конвертованим, намагаючись контролювати потоки валюти з та до країни, зазначає Bloomberg. Economist також вказує на небажання країн у світі звертатись до юаня. Аналітики кажуть, що хоча центробанки і зменшують частку активів, яку вони тримають в доларі, вони не звернулись до юаня, а почали більше закуповувати золото. "Немає другої резервної валюти", крім долара, йдеться в публікації. Дослідники також додають, що якщо торгівлю з Китаєм в юані можна собі уявити, то те, щоб Індія та Бразилія проводили трансакції через Пекін - все ще досить складно.

Пишний вважає: найбільш важливим питанням з того, щоб не дозволити Росії обійти санкції через паралельний вид платежів - це робота з цифровими активами.

"Найбільш важливим питанням, яке потребує фокусу з боку і наших американських партнерів, і Європейського центрального банку - це використання цифрових віртуальних активів як відповідного засобу для проведення розрахунків, саме туди будуть росіяни направляти свої зусилля для того, щоб забезпечити можливі шляхи обходу санкційного тиску, і тут треба вже працювати", - каже голова НБУ.

Повне інтерв'ю з головою НБУ Андрієм Пишним читайте на нашому сайті незабаром.

Дивіться також: МВФ: війна триватиме довше, ніж будь-хто очікував, але уряд успішно зберігає стабільність економіки. Інтерв’ю