Салліван розповів, як армія США втілює уроки із досвіду ЗСУ у російській війні

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван. AP Photo/Ng Han Guan

Позиція США щодо надання дозволу Україні на далекобійні удари по Росії західною зброєю зараз залишається незмінною. Про це заявив радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван у Національному університеті оборони.

Він не пояснив причин такого рішення, але сказав: "Ми надаємо Україні величезний набір можливостей для захисту її суверенітету та територіальної цілісності, і я надзвичайно пишаюся двома з половиною роками зусиль, які ми доклали до мобілізації величезної кількості таких можливостей для України".

Стосовно ситуації він фронті він додав: "Виходячи з принципів здорового глузду, якщо є артилерійська система, яка веде вогонь по вас з-за кордону в Харкові чи в іншому місці вздовж українсько-російського кордону, ви повинні мати можливість стріляти у відповідь". Але удари на дальню дистанцію зброєю з американськими компонентами, додав Салліван, Україні заборонені.

Дивіться також: Дерджеп: Україні не треба дозволи США для ударів у Росії, вони можуть бити зброєю власного виробництва

Посадовець наголосив, що це питання обговорювали президент США під час зустрічі у Вашингтоні та телефоном минулого тижня: "Наша політика не змінилася на цей момент, але ці розмови триватимуть, і я вважаю, що їх найкраще проводити за закритими дверима, щоб ми могли розв'язувати це питання з нашими українськими партнерами".

Головною темою зустрічі у Національному університеті оборони став стрімкий розвиток технологій штучного інтелекту, зокрема уроки з російсько-української війни, які США вже застосовують у власній оборонній галузі.

Салліван презентував аудиторії Меморандум про підвищення лідерства Сполучених Штатів у сфері штучного інтелекту.

Салліван наголосив: у найближчі 10 років на світ очікує більше технологічних змін, ніж за останні пів століття. Окремою важливою темою є застосування штучного інтелекту в оборонній галузі та для протидії дезінформації, зокрема з боку Росії, Ірану та Китаю, як і їхніх спроб впливу на вибори у США.

У контексті нових технологій Салліван також наголосив, що Україна під час війни є "живим прикладом" швидкого впровадження технологій, у тому числі технології з підтримкою штучного інтелекту на полі бою.

Це має бути саме той посібник, який ми можемо застосувати для змін у армії США
Джейк Салліван

Цей досвід, каже представник Білого дому, спонукає і США змінювати, наприклад, технологію БПЛА, оновлювати програмне забезпечення, коригувати можливості електронної боротьби, боротися із загрозами "новими та різними способами".

"Фактично за останні два з половиною роки у війні [Росії, – ред.] проти України армія Сполучених Штатів отримала величезну кількість уроків і почала використовувати деякі з цих уроків. Тож, на мій погляд, це має бути саме той посібник, який ми можемо застосувати для упровадження змін в армії США з погляду її здатності швидко приймати нові технології".

Дивіться також: Які зміни армія США запровадила через досвід України, розповіла міністерка Сухопутних сил США

Йдеться, за словами Саллівана, зокрема про пристосування підходів і програмного забезпечення до таких умов, коли системи зброї можуть динамічно змінюватися і "вже за місяць мати інший вигляд, ніж сьогодні".

"Нам потрібна ціла екосистема розвитку, закупівлі та розгортання, які відрізняються від того, як ми діяли досі з огляду на більш статичні системи, які ми використовуємо сьогодні", – сказав Салліван.

За його словами, у Міноборони США вже працюють не тільки над окремими ініціативами, а і над загальним підходом до того, як ведуться справи у системі забезпечення зброєю американської армії загалом.

Дивіться також: Китай, Росія та Іран націлені на вибори в США, свідчать нові дані