Літальні апарати помагають силовикам у боротьбі з ворогом

Your browser doesn’t support HTML5

Таємниці флоту українських безпілотників. Відео

Від початку бойових дій на Донбасі українські сили, а також підтримувані Росією сепаратисти, активно використовують безпілотні літальні пристрої, так звані дрони, для збирання розвідданих.

Кореспондент «Голосу Америки» зустрівся з українськими добровольцями, які використовують саморобний дрон поблизу Донецька.

Без доступу до розвідувальних супутників чи іншої сучасної військової техніки, інформація зібрана за допомогою саморобних дронів може бути життєво важливою.

Цей молодий чоловік називає себе Дюк. Він з колегами-добровольцями діє у складі батальйону Дніпро-1. Він каже:

«Які б саморобні вони не були, але працюють і дозволяють виконувати справжні бойові завдання. Хлопці, які виготовляють ці дрони, є напевно найкращими конструкторами в нашій країні. Тепер такими дронами будуть забезпечені усі підрозділи армії і Міністерства внутрішніх справ».

Дрони допомагають отримувати розвіддані з територій, утримуваних сепаратистами. Сьогоднішнє завдання – виявити розташування важких озброєнь, щоб їх могла знищити українська артилерія. Дрони часто збивають, але поки він летить і працює – ним можна керувати і відстежувати його політ з допомогою геолокаційного сигналу.

Камера дрона фіксує скупчення танків поблизу утримуваного сепаратистами донецького аеропорту та іншу техніку вздовж лінії фронту.

.Доброволець батальйону Дніпро-1 Дюк продовжує:

«Це не одиниці, це десятки з наближенням до сотень. Скупчення великі. Це явно не для оборони, бо для оборони вистачило б і десятої частини того, що вони мають».

Цього тижня українські військові заявили, що виявили у Донецьку понад 300 одиниць бронетехніки. Добровольці кажуть, що передають свої фотографії представникам ОБСЄ, які спостерігають за дотриманням перемир’я.

Президент Обама вирішив, що зараз США не будуть надавати Україні зброю, але допомагатимуть технікою та спорядженням.

Дюк також вважає, що окрім зброї Україні потрібна й інша допомога:
«На мій особистий погляд нам потрібні нові технології. У нас багато фахівців таких як я та мої колеги і нам потрібні технології для виявлення ворожих дронів і для виявлення вогневих позицій ворога».

Нараз ж добровольці покладаються на саморобні літаки і навчають своїх колег – військових з інших батальйонів стежити за ворогом з неба.