ФБР: Кількість російських шпигунів у США залишається «занадто великою»

Директор ФБР Крістофер Рей: «Слід російської розвідки — а під цим я маю на увазі російських офіцерів розвідки — все ще занадто великий у Сполучених Штатах». На фото Крістофер Рей під час слухань в Сенаті.

Кількість російських шпигунів у США залишається «занадто великою», незважаючи на останні спроби їх викорінити, заявив під час події у Вашингтоні директор ФБР Крістофер Рей.

«Слід російської розвідки — а під цим я маю на увазі російських офіцерів розвідки — все ще занадто великий у Сполучених Штатах», — цитує Рея видання The Hill.

«І це те, з чим ми постійно стикаємося і намагаємося заблокувати, запобігти та перешкодити всіма способами», - додав він під час виступу в Музеї шпигунства у Вашингтоні.

Якщо комусь потрібно нагадати про те, які інтереси Росії, ви можете просто подивитися, що відбувається в Україні
Крістофер Рей, директор ФБР

Хоча Рей підкреслив, що США досягли «дуже позитивних, значних успіхів» у цьому питанні за останні роки, він також сказав, що вони продовжують пам’ятати про «непропорційно великий» слід Москви у США та інтереси, які ці особи відстоюють.

«Якщо комусь потрібно нагадати про те, які інтереси Росії, ви можете просто подивитися, що відбувається в Україні, — сказав він. - І тому ми ніколи не випускаємо з уваги той факт, що це ті самі люди, які причетні до безсовісної діяльності та агресії в Україні».

Він зазначив, що для своїх розвідувальних операцій Росія також використовує осіб, які діють як посередники між агентами. Зокрема, Рей згадав про випадок Гектора Алехандро Кабрери Фуентеса - громадянина Мексики, якого влада США заарештувала у 2020 році за шпигунство на користь Москви. У 2019 році завербований російською розвідкою мексиканський вчений Кабрера-Фуентес брав участь в організації вбивства полковника Служби зовнішньої розвідки РФ Олександра Потєєва, який втік до США.

Дивіться також: За шпигунство на користь Росії, у США заарештували громадянина Мексики

Як повідомляв раніше Голос Америки, розвідки США та Великої Британії звертаються до росіян із закликом до співпраці.

Так, директор ЦРУ Вільям Бернс назвав розчарування війною в Україні та діями Путіна серед росіян, шансом долучити до співпраці з американською розвідкою російську еліту.

"Для нас було б безглуздо не скористатись із цієї можливості, що справді виникає раз на покоління в плані людських розвідувальних ресурсів", - заявив він під час виступу на Аспенському безпековому форумі наприкінці липня.

Бернс зауважив, що відеозвернення ЦРУ до росіян під назвою "Чому я звернувся до ЦРУ: моє рішення" набрало 2,5 мільйона переглядів лише за перший тиждень після публікації в Telegram.

Із закликом до росіян співпрацювати з британською розвідкою звернувся і директор Мі-6 Річард Мур.

В матеріалі використані джерела The Hill.

Дивіться також: "Така можливість виникає раз на покоління" - ЦРУ, МI6 хочуть залучити шпигунів з Росії