Ліс, чи екологічний цвинтар?

Понад 10 тисяч доларів, у середньому, коштує поховати людину у Сполучених Штатах. Лише ціна місця на цвинтарі може становити від кількасот доларів у провінції – до кількох тисяч у великому місті. Втім одна компанія у штаті Вірджинія пропонує альтернативу традиційному цвинтарю.

Мері Ен Гілі та Меріон Ебергард, не просто прогулюються лісом. Вони прийшли подивитися на дерево під яким планують знайти останній притулок.

«Чудово, бачиш, у нас будуть сусіди, Меріоне», - каже Мері Ен Гілі.

Це так званий, ліс екологічного спочинку, один з чотирьох у Сполучених Штатах. Джек Лоу президент компанії, яка відкрила цей лісовий цвинтар у жовтні 2007 року у штаті Вірджинія говорить:

«Ще два ми відкрили у 2008 і один у 2009 році. Цього року ми не відкрили жодного, але ще шість у процесі підготовки до відкриття. Понад 50 відсотків нашого бізнесу починається з того, що у когось вдома зберігається урна з прахом рідної людини».

Керол Сотел, є однією із поміж цих людей. Її чоловік помер у 1992 році.

«Його прах був у моїй спальні на трюмо у декоративній урні. Я збиралась тримати його поки не помру і попросити когось розвіяти його прах разом із моїм над Каскадними горами. Але я не знайшла нікого хто міг би зробити це з літака, тож і мій прах поховають у цьому лісі», - говорить Керол Сотел.

Прах закопують біля дерева в урні зробленій з кукурудзи, яка з часом розкладається у землі. Невеличкі таблички на дереві вказують хто саме похований у його підніжжі. Зі сторони ніколи не здогадаєшся, що це не просто ліс, а цвинтар.

«Це природа. І ми в екологічно чистій урні, що розчиниться і буде добривом для дерева. Мені подобається ця ідея», - каже Меріон Ебергард, яка також планує бути похована в екологічному цвинтарі.

У лісі під екологічні могили виділено 300 дерев. Усі пронумеровані і позначені на карті. Чимало з них вже заброньовані. Вільні позначені зеленими стрічками. Місця поховання розділені на індивідуальні та групові. Індивідуальне дерево коштує від 4,5 тисяч доларів, однак під ним може знайти спокій уся родина – до 15 осіб. Місце під груповим деревом коштує від 500 доларів. Гроші йдуть на підтримку лісу та гарантують догляд за місцем спочинку протягом 99 років.

«Люди думають, що ліс доглядає сам за собою. Насправді це не так. Дерева хворіють, за ними потрібно доглядати, лікувати, багато чого потрібно робити аби підтримувати здоровий ліс», - каже президент екологічного цвинтаря Джек Лоу.

Гектар землі відведений під цвинтар належить літньому табору церкви методистів. Для табору це спосіб заробити не наносячи шкоди природі. Пастор Рик Доусон пояснює:

«Табори завжди мають фінансові проблеми, тож вони вимушені вирубувати дерева і продавати їх. Зрозуміло, якщо ти зріжеш дерево, потрібно 30, 40, а то й 50 років поки виросте нове. Тож таким чином ми захищаємо природу, зберігаємо дерева і одночасно заробляємо гроші для табору. Виграють усі».

Поховання у такий спосіб наближає до природи не лише небіжчиків, каже пастор Рик Доусон:

«Коли люди приходять сюди, вони не відчувають себе на цвинтарі. Вони приходять сюди поспілкуватись із рідними, Богом та природою».

Останній притулок на цьому цвинтарі знаходять і домашні тварини. Заплативши за родинне дерево, клієнти можуть поховати поряд з собою також свого улюбленця.