Єгиптяни готуються до відставки президента Мубарака

Протест на площі Визволення в Каїрі

Тисячі антиурядових демонстрантів зібралися в п’ятницю в Каїрі на масовий мітинг, який вони називають «днем відставки» президента Госні Мубарака.

Натовпи єгиптян проходять через перевірку безпеки, яку здійснюють солдати уздовж вулиць, що ведуть на площу Визволення, на якій вже понад тиждень відбуваються протести із закликами до негайної відставки президента Мубарака.

Вперше з часу початку протестів на площу прибув міністр оборони Єгипту Гуссейн Тантаві. В повідомленнях з місця подій атмосферу на площі характеризується як спокійну але напружену.

Лідери опозиції називають це «днем відставки» Мубарака, який в інтерв’ю американській телекомпанії ABC заявив у четвер, що він хотів би залишити посаду тепер, але боїться, що коли це зробить, в Єгипті запанує хаос.

На початку цього тижня президент обіцяв, що він закінчить свій термін, але більше не кандидуватиме. Він правив Єгиптом понад 30 років.

У четвер американські офіційні особи повідомили, що Сполучені Штати розпочали розмови з єгипетськими посадовцями у справі пропозиції про негайну відставку Мубарака і передачу влади тимчасовому уряду, який очолив би віце-президент Омар Сулейман, який має підтримку єгипетських збройних сил.