В Єгипті військові розпустили парламент і призупинили дію Конституції

Єгиптянські солдати прибирають намети з площі Визволення у Каїрі

Нове військове керівництво Єгипту розпустило парламент і призупинило дію Конституції, задовольняючи дві ключові вимоги учасників антиурядових протестів, які тривали 18 днів і призвели до усунення від влади пезидента Госні Мубарака.

Військове керівництво, яке перебрало контроль після відставки Мубарака у п’ятницю, сьогодні заявило, що управлятиме країною до часу проведення виборів у вересні.

Таку заяву оприлюднено невдовзі після прес-конференції прем’єр-міністра Єгипту Ахмеда Шафіка. Шафік зазначив, що головним пріоритетом його підтримуваного військовими кабінету є поновлення безпеки і повернення країни до нормального життя.

Це перша така зустріч Шафіка зі ЗМІ з часу відставки Мубарака у п’ятницю і передачі ним влади військовим, під тиском масових демонстрацій проти його майже 30-річного правління. Мубарак призначив Шафіка прем’єр-міністром 29 січня, через чотири дні після спалаху протестів.

Втім сьогодні вранці солдати ввійшли на площу Визволення у Каїрі і почали зносити намети, встановлені там демонстрантами. У пізніх годинах у п’ятницю і, відтак, у суботу сотні тисяч єгиптян святкували на площі з приводу відставки Мубарака. Більшість мітингувальників повернулися додому, проте сотні залишилися, обіцяючи не розходитись доки нові військові правителі Єгипту не задовольнять їх вимог щодо демократичних реформ. Деякі активісти намагалися чинити опір спробам солдатів прибрати намети, що призвело до сутичок.