У Єгипті налаштовуються на мучеництво

Your browser doesn’t support HTML5

Прихильники Мурсі налаштовуються на мучеництво

Влада Єгипту попереджає про своє наміри силою розігнати табори у Каїрі, в яких вже кілька тижнів живуть учасники антиурядових протестів. Мешканці таборів у ключових районах столиці ці погрози ігнорують.

В те, що уряд таки здійснить свої погрози розігнати табори повірити поки що важко.

Мешканці одного з таборів кажуть, що вони готові до будь-якого розвитку подій. Вони запаслись харчами, електрогенераторами, мають навіть супутникові антени. Це місто всередині міста. Попри погрози влади розчистити територію, поліція поки що залишається осторонь, а в табір прибуває все більше протестувальників.

Надгробки на вулицях. ФОТО

За барикадами на околицях табору, Мустафа Махмуд відвідує імпровізовані меморіали в пам'ять тих, хто загинув у зіткненнях з правоохоронцями.

Вже понад місяць він щодня приходить сюди зі своїми двома дітьми. Мустафа сподівається, що кровопролиття більше не буде, але додає, що люди готові на все:

«Чи не всі ми мученики? Чи це не так, хлопці? Чи хтось з вас боїться? …Тож усе у Божих руках».

Уряд стверджує, що табір становить небезпеку. У неділю один з духовних лідерів країни шейх аль-Азхара Ахмед Таїб запропонував себе у ролі посередника. Втім, координатор зв’язків з пресою Мохамед Солтан каже, що пропозиція сунітського клірика була відкинута мешканцями табору:
У нас нічого нема. Наші противники мають все... У нас же нема нічого, тому ми виходимо на вулиці. Більше нам нічого не лишається
Мохамед Солтан, представник мешканців табору

«Ахмед Таїб, який зіграв ключову роль у цьому військовому перевороті, який є їх духовним лідером, тепер пропонує бути посередником у переговорах? Я вас дуже прошу…Це неприйнятно. Уявіть, як цю пропозицію сприйме мати мученика».

Як каже представник мешканців табору, їх вимога відновити на посаді президента Мухамеда Мурсі обговоренню не підлягає:

«У нас нічого нема. Наші противники мають зброю, армію, пресу, гроші та контролюють судову систему. У них є все і вони не хочуть йти на компроміс. У нас же нема нічого, тому ми виходимо на вулиці. Більше нам нічого не лишається».

Your browser doesn’t support HTML5

Мурсі вирішили судити за втечу від Мубарака

Уряд називає протестувальників небезпечними ісламістськими радикалами. Однак, для протестувальника Мустафи Махмуда релігія тут ні до чого:

«Я не належу до «Мусульманського братства». Я не захищаю Мурсі. Я не погоджувався протягом усього останнього року з його політикою. Але ми захищаємо наше право на голос. П’ять разів ми з дружиною годинами стояли в черзі, щоб проголосувати. Де наш голос тепер?».

І як і решта мешканців цього табору, він готовий ризикувати, щоб його голос був почутий.