Зміна режиму в Єгипті ризикована для США?

http://www.youtube.com/embed/G2AJumXRBgM

США та Єгипет тісно пов’язані з часу закінчення Арабо-Ізраїльської війни 1973-го року. Нині багато аналітиків кажуть, що під керівництвом Мубарака Єгипет відстоював на Середньому Сході інтереси Сполучених Штатів Америки. Серед іншого Єгипет дотримувався мирної угоди з Ізраїлем. З огляду на це, Америка нині обережно коментує вимоги відставки Мубарака, що лунають в Єгипті.

Втім багато хто всередині країни та за її межами вважає, що в Єгипті відбувається повномасштабна революція і будь-які слова США, не матимуть впливу на ситуацію.

У Вашингтоні, навпроти Білого дому проходять демонстрації з вимогами відставки Госні Мубарака. Демонстранти тримають плакати із гаслом «Мубарак, забирайся геть!»

Мітингувальники повязують правління Мубарака та США. Так, студентка Маріам Азіз, каже, що Америка, як за 30 років надала Єгипту фінансової допомоги на 30 мільярдів доларів і весь цей час підтримувала тиранію.

Тим часом відомий єгипетський дисидент Сад Еддін Ібрагім закликає США дотримуватись своїх принципів:

«Ми закликаємо уряд США дотримуватись своїх власних традицій та принципів і підтримати єгипетський народ».

Між тим, адміністрація Обами закликала до мирної передачі влади, однак не говорить про необхідність відставки Мубарака.

Аналітики вважають, що зміна режиму в Єгипті ризикована для США. «Брати-мусульмани», найбільший опозиційний рух країни, що має шанс прийти до влади, виступає під ісламськими гаслами.

Прес-секретар Білого дому Роберт Ґіббс дав зрозуміти, що Вашингтон занепокоєний можливою участю «Братів-мусульман» у майбутньому уряді:

«Щоб брати участь у демократичному процесі, треба бути його учасником, а не просто використовувати демократію, як інструмент для отримання влади».

Його побоювання поділяють не всі. Маріна Оттавей з Фонду міжнародного миру імені Карнеґі переконує, що Сполученим Штатам не варто боятися.

Інші експерти вважають, що позиція США в питанні Єгипту вже не має жодного значення. Так, колишній міністр закордонних справ Йорданії Марван Муашер, що єгиптяни взагалі не прислухаються до думки США:

«Не можна роками стояти осторонь, а потім просто зробити кілька заяв і думати, що люди до них дослухаються до них».

Вірогідно, що Сполученим Штатам доведеться змиритись із будь-яким результатом найбільших народних виступів у сучасній історії Єгипту.