У Вашингтоні пройшов конкурс шеф-кухарів посольств

У Вашингтоні пройшов конкурс шеф-кухарів посольств

Американська столиця зібрала в себе і неймовірну кількість різноманітних кулінарних стилів та традицій, представлений широкому загалу не лише у ресторанах, але і в посольствах. Так, віднедавна у Вашингтоні проходить щорічний конкурс шеф-кухарів посольств, де змагаються майстри світового класу.

Цього року на кулінарному змаганні були представлені делікатеси з різних куточків світу – від Китаю до Венесуели. Шеф-кухарі з дванадцяти посольств у Вашингтоні всіма силами намагалися вразити суддів та майже чотириста гостей, які цього року зібралися на цьогорічному Конкурсі Посольських шеф-кухарів. Втім, подія – це не лише змагання, це благодійна акція, яка збирає кошти для групи Культурний Туризм Столиці – коаліції з майже двохсот тридцяти культурних та історичних місцевих громадських організацій. Її виконавчий директор Лінда Гарпер каже, що до участі в конкурсі запрошуються всі посольства:

«Хто подав заявку, той і бере участь. Втім, ми все ж намагаємось, щоб були представлені кухні різних регіонів світу. У Вашингтоні більше посольств, ніж у будь-якому іншому місті світу, так що ми насправді маємо чудову нагоду ознайомитись з різними стравами та культурами».

У цьому змаганні учасники демонструють унікальність своєї національної кухні. Йордан Дімітров, шеф-кухар посольства Болгарії, приготував страву у кольорах національного прапору – білому, зеленому та червоному.

«Щойно ми дізналися, ідея нам сподобалась і ми вирішили взяти участь. Завжди гарно порівняти власні здібності із вмінням колег з інших посольств», – каже Йордан Дімітров.


Дьямель Амрун, шеф-кухар посольства Іраку, представив на конкурсі чотириста порцій традиційного баклажанного пюре зі спеціями – баба ґануш.


«Це непросте змагання, коли треба представити різні техніки куховарства», – запевняє він.

Шеф-повар посольства королівства Данії Ларс Біз цього року був названий найкращим. Втім, нагороду «Симпатія гостей» виборов кухар перуанської місії Луї Фернандез, який приготував традиційний у його країні севіче, яке зникло з тарілок майже миттєво.

«Особливою перуанську кухню робить вплив традицій різних народів, які свого часу емігрували до Перу», – говорить кулінар.

Сергій Кінський, повар Українського посольства, каже що змагання представляють чудову нагоду повчитися новому:

«Тут можна багато чого побачити, а потім поділитися досвідом та враженнями з колегами з різних країн, дізнатися про щось нове, а потім використати це наступного року».

«Ми зводимо поварів разом, вони, як правило один одного не знають. А тут ми створюємо свого роду професійне товариство, вони отримують нагоду показати один одному, чим займаються щоденно, що вони готують, і як їм взагалі тут живеться», – додає Лінда Гарпер.

В рамках цього, вже третього конкурсу, був проведений і аукціон. Прибутки від нього підуть на підтримку акції «Столичний паспорт» - святкування багатонаціональної культури американської столиці, яке триватиме місяць.