В очікуванні саміту ЄС: для України “ставки дуже високі”

Мітинг на підтримку інтеграції України до ЄС біля будівлі Європейської Ради в Брюсселі. AP Photo/Yves Logghe

Ставки дуже високі як для України, так і для ЄС, – так прокоментував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба очікуваний саміт ЄС, де, серед іншого, обговорюватимуть, чи варто починати переговори з Україною про вступ до Євросоюзу.

Для українського народу відсутність рішення на саміті було б “дуже демотивуючим”, каже Кулеба. А для цілого континенту це “було б сигналом, що Європейський Союз неспроможний схвалювати рішення історичного значення і виконувати свої обіцянки”, - цитує посадовця агенція Reuters.

На саміті 14-15 грудня у Брюсселі країни-члени ЄС вирішуватимуть подальшу долю євроінтеграційного процесу для України.

“Я вважаю, якщо це станеться [відсутність рішення про перемовини між ЄС та Україною стосовно вступу], то це буде руйнівним для обох. Але ви не можете зупинити рух колеса історії”, – сказав Кулеба.

Your browser doesn’t support HTML5

"Ставки дуже високі" - Кулеба про членство України в ЄС. Відео

Всередині Євросоюзу є сильне відчуття терміновості щодо необхідності возз’єднання нашої сім’ї.
Ана Пізонеро

У коментарі Голосу Америки речниця Єврокомісії з питань розширення і міжнародного партнерства Ана Пізонеро зауважила: “Всередині Євросоюзу є сильне відчуття терміновості щодо необхідності возз’єднання нашої сім’ї”.

Пізонеро нагадала, що президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у цьогорічній промові “Про становище Союзу” чітко заявила: коли мова йде про вступ України до ЄС, то йдеться саме “довершення Європейського Союзу” – “у відповідь на поклик історії”.

Катрін Колонна, міністерка закордонних справ Франції своєю чергою зауважує: “Що стосується України, ми знаємо ситуацію, і знаємо, що треба продемонструвати нашу підтримку Україні на довгострокову перспективу, тобто надіслати цей стратегічний сигнал, але також робити це, плануючи й організовуючись для цієї мети”.

У коментарі для Associated Press Колонна назвала необхідні для цього умови: “Насамперед адаптувати Європейський мирний фонд, щоб він міг і надалі допомагати Україні, і по-новому більше орієнтувався для сприяння виробництву і закупівлям європейського обладнання. Друге - це посилення санкцій”.

За словами французької міністерки, 12-й набір санкцій щодо Росії повинен бути схвалений до кінця року, “щоб ускладнити Росії її воєнні зусилля”.

Дивіться також: Україна каже про «нищівні» наслідки, якщо ЄС не схвалить рішення щодо українського членства

Щодо позиції прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який опонує вступу України до ЄС, речниця Єврокомісії сказала:

“Як ви знаєте, Україна все ще має здійснити певні кроки. Це включає, зокрема, ухвалення законодавства, яке повністю відповідає рекомендаціям Венеційської комісії щодо нацменшин. Наскільки ми розуміємо, Україна вже вирішує це питання”.

Дивіться також: "Визначний прогрес": Україна виконала 90% зобов'язань на шляху до ЄС – Урсула фон дер Ляєн
Очікуємо, що Україна рухатиметься вперед, продовжуючи реформи, включаючи, звичайно, боротьбу з корупцією.
Ана Пізонеро

А про інші необхідні кроки, які ЄС очікує від України, Ана Пізонеро каже: “Ми визнали, що Україна виконала більше, ніж 90% кроків, визначених Єврокомісією обов’язковими на шляху до членства. Очікуємо, що Україна рухатиметься вперед, продовжуючи реформи, включаючи, звичайно, боротьбу з корупцією, зміцнюючи відповідні інструменти, особливо коли йдеться про розслідування та притягнення до відповідальності”.

Речниця Європейської комісії з питань розширення та міжнародного партнерства Ана Пісонеро: "Рекомендація Єврокомісії почати переговори про вступ України до Євросоюзу є історичною".

Про терміни, на які може розраховувати Україна у разі позитивного рішення саміту ЄС, речниця Єврокомісії каже:

"На це питання дуже важко відповісти з самого початку. Оскільки, як ви знаєте, розширення ЄС повністю ґрунтується на заслугах. Це означає, що воно повністю залежить від прогресу, який наші країни-кандидати здійснюють. І, звичайно, подальші кроки щодо приєднання завжди в руках держав-членів Євросоюзу".

Пізонеро наголосила, що рекомендація Єврокомісії почати переговори про вступ України до Євросоюзу є історичною:

"Я думаю, що це чітко відображає разючий прогрес, якого Україна досягла справді темпами, які вражають, попри величезні труднощі, з якими Україні доводиться зіштовхуватися. Тому що вона змушена мати справу із жорстокою воєнною агресією проти свого народу. Я думаю, що Україна демонструє рівень амбіцій, який є дуже позитивним. І, звичайно, ми сподіваємося, що Рада виконає наші рекомендації".

Your browser doesn’t support HTML5

"Комісія рекомендує Раді розпочати переговори про вступ з Україною", – президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Відео