ЄС планує санкції проти Росії через її гібридну підривну діяльність проти країн Європи

ЄС вже наклав на Росію 14 раундів санкцій. (Ілюстрація: REUTERS/Dado Ruvic)

Європейський Союз 2 жовтня наблизився до накладення санкцій на Росію у зв’язку з її гібридними атаками та підривною діяльністю у країнах ЄС останнім часом, повідомляє агентство AFP.

Зокрема посли 27 країн Євросоюзу на зустрічі у Брюсселі ухвалили рішення про створення необхідної правової бази для накладення візових заборон та замороження активів осіб, відповідальних за такі напади й підривну діяльність.

Згідно з повідомленнями європейських дипломатів, юридичний текст буде офіційно ухвалено наступного тижня. Після цього ЄС зможе додавати до чорного списку імена конкретних російських агентів та організацій.

Численні європейські країни, включно з Німеччиною, Польщею, Литвою, Латвією та Естонією, раніше повідомляли про викриття змов та актів саботажу, до організації яких, ймовірно, причетні російські агенти.

Представники ЄС пов’язують такі дії Москви з підтримкою Євросоюзом України у її відсічі російській агресії, й кажуть, що російська підривна діяльність спрямована на те, щоб завадити такій підтримці.

Дотепер, ЄС вже запровадив 14 раундів санкцій проти Росії через її повномасштабне вторгнення в Україну.

22 липня цього року ЄС поновив на пів року економічні санкції проти Росії, тим часом як 12 вересня блок поновив індивідуальні санкції проти конкретних осіб, “відповідальних за підрив або загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України”, також на пів року, йдеться на вебсайті Європейської ради.

Нещодавно низка європейських країн на чолі з Чехією запропонувала заборонити російським дипломатам вільно пересуватися по країнах Євросоюзу, маючи на меті у такий спосіб обмежити російський саботаж.

Країни блоку наразі не згуртувалися навколо такої пропозиції, тим часом як Угорщина, яка має найближчі стосунки з Росією з усіх країн ЄС, послабила візові правила для росіян.

Як передавав раніше Голос Америки, США, Британія та Австралія запровадили санкції проти осіб та організацій, яких звинувачено у причетності до атак на країни НАТО за вказівкою державних спецслужб Росії.

Зокрема, як повідомило Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC), визначено сімох осіб і дві організації, пов’язані з російською кіберзлочинною групою Evil Corp та хакерською групою під назвою LockBit, у рамках тристоронньої дії з відповідними органами Австралії та Британії.

"Сьогоднішні санкції надсилають чітке повідомлення Кремлю, що ми не терпітимемо російських кібератак – чи то з боку самої держави, чи то з боку її кіберзлочинної екосистеми", – заявив міністр закордонних справ Британії Девід Ламмі.

У статті використано матеріали агентства AFP.

Дивіться також: МКС отримав нові докази злочинів Росії проти українських дітей. Які саме і на що можна сподіватися