У ЄС прокоментували намір Лукашенка балотуватися на сьомий президентський термін

Олександр Лукашенко і Владімір Путін під час саміту BRICS у Казані, 23 жовтня 2024. Photo by Maxim Shemetov / POOL / AFP

У Білорусі через масові репресії, обмеження участі громадян у політичних процесах, придушення незалежних ЗМІ і масштабні порушення прав людини немає умов для вільних і чесних виборів, заявив офіційний представник ЄС Петер Стано.

За його словами, Євросоюз "бере до уваги оголошення дати так званих виборів у Білорусі".

Режим Олександра Лукашенка "не виявляв ніяких ознак того, що планує запросити місію БДІПЛ ОБСЄ для спостереження за так званими виборами", додав Стано у коментарі виданню "Позірк".

"Зрозуміло, що ніхто з реальних опозиційних сил до них не буде допущений", – зазначив він.

Представник ЄС також зауважив, що "Світлана Тихановська є лідеркою білоруських демократичних сил", і Євросоюз "продовжуватиме тісно співпрацювати з нею і всіма представниками білоруських демократичних сил і громадянського суспільства".

"На нашу думку, анонсована на 26 січня подія ніяк не вплине на її роль як лідера білоруських демократичних сил", – сказав Стано.

Відповідаючи на запитання про ставлення Євросоюзу до намірів Лукашенка балотуватися на сьомий термін, він нагадав, що "ЄС не визнав сфальсифікованих результатів президентських виборів 2020 року".

"Таким чином, Олександр Лукашенко не має демократичної легітимності", – наголосив речник.

"Громадяни Білорусі заслуговують на право бути представленими тими, кого вони вільно обирають через інклюзивні, прозорі вибори", – підсумував він.

23 жовтня Палата представників призначила вибори президента Білорусі на 26 січня 2025 року. Лукашенко заявив про намір взяти в них участь. Білоруські демократичні сили закликали голосувати на виборах проти всіх.

Це будуть перші вибори голови держави в Білорусі після подій 2020 року, коли відбулися масові протести проти оголошення переможцем авторитарного правителя Олександра Лукашенка.

Влада оголосила про перемогу Лукашенка, попри заяви опозиції і багатьох західних урядів, що голосування було сфальсифікованим.

За вказівкою Лукашенка силовики жорстко розправлялися з демонстрантами, арештували тисячі людей і змусили до еміграції більшість провідних діячів опозиції. Унаслідок насильства з боку влади кілька протестувальників загинули, а правозахисні організації стверджують, що мають докази застосування тортур до частини затриманих учасників акцій протесту.

Дивіться також: У Білорусі двох громадян України засудили до 20 років колонії